Arcpermetet magára fújó nő a tükör előtt

Ezt az összetevőt mindenképp próbáld ki az akne kezelésére

Aki valaha is küzdött már pattanásokkal, valószínűleg ismeri a bőrápolás bizonyos összetevőit, amelyeket az akne kezelésére ajánlanak, mint például a szalicilsav, a benzoil-peroxid és a retinol. De van még valami, ami segíthet.

Mindegyik összetevőnek megvan a maga célja, a pattanásokat okozó baktériumok elpusztításától a bőrön lévő sejtek forgalmának növeléséig, így a megfelelő termék megtalálása a pattanások okának kiderítésén múlik.

Az akne akkor keletkezik, amikor a szőrtüszők eltömődnek a felesleges faggyútól (olaj), baktériumoktól vagy elhalt hámsejtektől, ami gyulladást okoz a bőrben. Ennek leggyakoribb okai közé tartozhat a faggyútermelés növekedése, a baktériumok, vagy sok nő esetében a hormonok változása.

Ahogyan a pattanások mögött álló okok is sokfélék, úgy a kezelésük is gyakran többoldalú és több összetevős megközelítést igényel. A lehetőségek sora széles, és mindig van valami új, például a cink.

Míg évek óta használják különböző bőrbetegségek, például ekcéma és rosacea kezelésére, a cink az akne kezelésével kapcsolatban nem olyan elterjedt, mint a fent említett összetevők némelyike.

A cink olyan ásványi anyag, amely a szervezet számos rendszere számára nélkülözhetetlen tápanyag”

– magyarázza Dr. Margarita Lolis, bőrgyógyász és sebész.

Kulcsszerepet játszik a sebgyógyulásban, valamint a vírusok és baktériumok elleni küzdelemben. A cinket bevihetjük vagy helyileg alkalmazhatjuk. Néhány jó cinkforrás megtalálható a vörös húsokban, baromfiban, babban, diófélékben, tejtermékekben, tökmagban és dúsított gabonafélékben.

Pattanások kezelése cinkkel

Lollis hozzáteszi, hogy a cink összefüggésbe hozható az olajmirigyek faggyútermelésének csökkentésével, és antibakteriális hatással van a P. acnesre, a faggyúmirigyekben található fő baktériumra, ami csökkentheti a gyulladásos papulák számát a bőrön. Emellett a sebgyógyulást is segíti, ami segíthet az aknés hegesedésen.

„Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a pattanásos betegek szervezetében jelentősen alacsonyabb a cink szintje, ezért amikor ezek a betegek cinket adtak hozzá [az étrendjükhöz vagy a bőrápoláshoz], javulást tapasztaltak.”

A cinkmennyiség növelésének legjobb módja az étrend.

A bőrgyógyászok leggyakrabban először helyi kezeléseket, cinket tartalmazó termékeket javasolnak, például arclemosókat, szérumokat és krémeket. Mint minden újdonság esetében, amikor a bőrápolási rutinunkban új készítményeket alkalmazunk, legalább három hónapig következetesen kell használnunk a terméket, mielőtt teljes mértékben felmérhetnénk, hogy valami beválik-e a számunkra.

A cink legfőbb előnye, hogy általában jól működik más termékekkel, és a legtöbb bőrtípus jól tolerálja.

A helyileg alkalmazható cink egy kicsit sűrű textúrájú lehet, ezért általában jobb, ha arclemosóként vagy maszkként használjuk, amelyet leöblíthetünk, mielőtt a többi bőrápoló terméket alkalmaznánk.

(PureWow)

Nyitókép: Unsplash