magas cinktartalmú élelmiszerek

Ezek a cink jótékony hatásai

A cink létfontosságú szerepet játszik a szervezetben. Mivel utóbbi természetes módon nem termel cinket, táplálékkal vagy étrend-kiegészítőkkel kell bevinnünk. Az alábbi cikk gyorstalpaló a cink funkcióiról, egészségügyi előnyeiről, javasolt adagolásáról és a lehetséges mellékhatásairól.

A cink esszenciális tápanyag, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja előállítani vagy tárolni, ezért fontos, hogy folyamatosan szerepeljen az étrendünkben.

A cink több mint 300 enzim működéséhez szükséges, melyek elősegítik az anyagcserét, az emésztést, az idegműködést és sok más folyamatot, többek között ezeket:

  • Génkifejeződés
  • Enzimatikus reakciók
  • Immunrendszer működése
  • Fehlrjeszintézis
  • DNS-szintézis
  • Sebgyógyulás
  • Növekedés és fejlődés

Egészségügyi előnyök

A cink számos növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható. Azokat az élelmiszereket, amelyek természetes módon nem tartalmazzák ezt az ásványi anyagot, mint például a reggeli gabonapelyhek, snackszeletek vagy a sütőliszt, gyakran szintetikus cinkkel dúsítják. Emellett szedhetünk cink-kiegészítőket vagy több tápanyagot tartalmazó kiegészítőket is, amelyek cinket biztosítanak.

A cink az ízleléshez és szagláshoz is szükséges. Mivel a megfelelő íz- és szaglás szempontjából kulcsfontosságú enzimek egyike ettől a tápanyagtól függ, a cinkhiány csökkentheti íz- és szaglási képességét.

Erősíti az immunrendszert

A kutatások azt mutatják, hogy a cinknek számos egészségügyi előnye van. Mivel szükséges az immunsejtek működéséhez és a sejtjelátvitelhez, ennek hiánya legyengült immunválaszhoz vezethet. A cink-kiegészítők bizonyos immunsejteket stimulálnak és csökkentik az oxidatív stresszt (szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlyhiánya a szervezetben).

Több tanulmány is kimutatta, hogy napi 80–92 mg cink akár 33 százalékkal is csökkentheti a megfázás időtartamát. Sőt, a cink-kiegészítők jelentősen csökkentik a fertőzések kockázatát, és elősegítik az immunválaszt idősebb felnőtteknél.

Felgyorsítja a sebgyógyulást

A cinket általában kórházakban használják égési sérülések, bizonyos fekélyek és egyéb bőrsérülések kezelésére. Mivel ez az ásványi anyag kritikus szerepet játszik a kollagén szintézisben, az immunműködésben és a gyulladásos reakcióban, szükséges a megfelelő gyógyuláshoz. Valójában a bőrünk viszonylag nagy mennyiségben – körülbelül 5 százalékban – tárolja testünk cinktartalmát.

Míg a cinkhiány lelassíthatja a sebgyógyulást, a megfelelő mennyiségű cinkbevitel felgyorsíthatja a sebzett emberek gyógyulását. Egy 12 hetes vizsgálatban, amelyben 60, diabéteszes lábfekélyben szenvedő ember vett részt, a napi 200 mg cinkkel kezelteknél a fekély méretének jelentős csökkenése volt tapasztalható a placebocsoporthoz képest.

Csökkentheti bizonyos életkorral összefüggő betegségek kockázatát

A cink jelentősen csökkentheti az életkorral összefüggő betegségek, például a tüdőgyulladás és az időskori makuladegeneráció kockázatát. Emellett enyhítheti az oxidatív stresszt és javíthatja az immunválaszt azáltal, hogy fokozza a T-sejtek és a természetes gyilkos sejtek aktivitását, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a fertőzésektől.

Azoknál az idősebb személyeknél, akik cinkkel táplálkoztak, javult az influenza elleni védőoltás reakciója, csökkent a tüdőgyulladás kockázata és javult a mentális teljesítmény.

Segíthet az akne kezelésében

Az akne gyakori bőrbetegség, amely a becslések szerint a világ népességének akár 9,4 százalékát érinti. Az aknét az olajtermelő mirigyek elzáródása, a baktériumok és a gyulladások okozzák. Több tanulmány is kimutatta, hogy mind a helyi, mind az orális cinkkezelés hatékonyan tudja kezelni a pattanásokat azáltal, hogy csökkenti a gyulladást, gátolja a P. acnes baktériumok szaporodását és elnyomja a zsírmirigyek aktivitását.

Hiánytünetek

Bár a súlyos cinkhiány ritka, előfordulhat ritka genetikai mutációkkal rendelkező embereknél, csecsemőknél, akiket még szoptat az anyjuk és nem rendelkezik elegendő cinkkel, valamint alkoholfüggőknél és egyes immunszuppresszív gyógyszert szedőknél.

A súlyos cinkhiány tünetei közé tartozik:

  • növekedési és fejlődési zavar
  • a nemi érettség késése
  • bőrkiütések
  • krónikus hasmenés
  • sebgyógyulási zavarok
  • viselkedési problémák

A cinkhiány kockázatai előfordulhatnak:

  • Emésztőrendszeri betegségek, például Crohn-betegségben szenvedőknél
  • Vegetáriánusoknál és vegánoknál
  • Terhes és szoptató nőknél
  • Idősebb csecsemőknél, akiket kizárólag anyatejjel táplálnak
  • Sarlósejtes vérszegénységben szenvedőknél
  • Alultáplált embereknél, beleértve az anorexiában vagy bulimiában szenvedőket
  • Krónikus vesebetegségben szenvedőknél
  • Alkoholt rendszeresen fogyasztóknál
Az enyhe cinkhiány tünetei közé tartozik a hasmenés, a csökkent immunitás, a haj elvékonyodása, az étvágycsökkenés, a hangulati zavarok, a bőrszárazság, a termékenységi problémák és a sebgyógyulás károsodása.

A legtöbb cinket tartalmazó élelmiszerek

  • Kagylók: osztriga, rák, kagyló, homár
  • Hús: marha, sertés, bárány és bölény
  • Baromfi: pulyka és csirke
  • Hal: lepényhal, szardínia, lazac és nyelvhal
  • Hüvelyesek: csicseriborsó, lencse, feketebab, vesebab stb.
  • Diófélék és magvak: tökmag, kesudió, kendermag stb.
  • Tejtermékek: tej, joghurt, sajt,
  • Tojás
  • Teljes kiőrlésű gabonák: zab, quinoa, barna rizs stb.
  • Bizonyos zöldségek: gomba, kelkáposzta, borsó, spárga, céklalevél

Ajánlott adag

Az ajánlott napi bevitel 11 mg a felnőtt férfiaknál és 8 mg a felnőtt nőknél. A terhes és szoptató nőknek napi 11, illetve 12 mg-ot érdemes fogyasztaniuk.

A cink tolerálható felső szintje 40 mg naponta. Ez azonban nem vonatkozik a cinkhiányban szenvedőkre, akiknek nagy dózisú kiegészítőket kell szedniük.

(Healthline)

Nyitókép: Shutterstock / Evan Lorne