Ezek a cink jótékony hatásai
A cink esszenciális tápanyag, ami azt jelenti, hogy a szervezet nem tudja előállítani vagy tárolni, ezért fontos, hogy folyamatosan szerepeljen az étrendünkben.
A cink több mint 300 enzim működéséhez szükséges, melyek elősegítik az anyagcserét, az emésztést, az idegműködést és sok más folyamatot, többek között ezeket:
- Génkifejeződés
- Enzimatikus reakciók
- Immunrendszer működése
- Fehlrjeszintézis
- DNS-szintézis
- Sebgyógyulás
- Növekedés és fejlődés
Egészségügyi előnyök
A cink számos növényi és állati eredetű élelmiszerben megtalálható. Azokat az élelmiszereket, amelyek természetes módon nem tartalmazzák ezt az ásványi anyagot, mint például a reggeli gabonapelyhek, snackszeletek vagy a sütőliszt, gyakran szintetikus cinkkel dúsítják. Emellett szedhetünk cink-kiegészítőket vagy több tápanyagot tartalmazó kiegészítőket is, amelyek cinket biztosítanak.
A cink az ízleléshez és szagláshoz is szükséges. Mivel a megfelelő íz- és szaglás szempontjából kulcsfontosságú enzimek egyike ettől a tápanyagtól függ, a cinkhiány csökkentheti íz- és szaglási képességét.
Erősíti az immunrendszert
A kutatások azt mutatják, hogy a cinknek számos egészségügyi előnye van. Mivel szükséges az immunsejtek működéséhez és a sejtjelátvitelhez, ennek hiánya legyengült immunválaszhoz vezethet. A cink-kiegészítők bizonyos immunsejteket stimulálnak és csökkentik az oxidatív stresszt (szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlyhiánya a szervezetben).
Több tanulmány is kimutatta, hogy napi 80–92 mg cink akár 33 százalékkal is csökkentheti a megfázás időtartamát. Sőt, a cink-kiegészítők jelentősen csökkentik a fertőzések kockázatát, és elősegítik az immunválaszt idősebb felnőtteknél.
Felgyorsítja a sebgyógyulást
A cinket általában kórházakban használják égési sérülések, bizonyos fekélyek és egyéb bőrsérülések kezelésére. Mivel ez az ásványi anyag kritikus szerepet játszik a kollagén szintézisben, az immunműködésben és a gyulladásos reakcióban, szükséges a megfelelő gyógyuláshoz. Valójában a bőrünk viszonylag nagy mennyiségben – körülbelül 5 százalékban – tárolja testünk cinktartalmát.
Míg a cinkhiány lelassíthatja a sebgyógyulást, a megfelelő mennyiségű cinkbevitel felgyorsíthatja a sebzett emberek gyógyulását. Egy 12 hetes vizsgálatban, amelyben 60, diabéteszes lábfekélyben szenvedő ember vett részt, a napi 200 mg cinkkel kezelteknél a fekély méretének jelentős csökkenése volt tapasztalható a placebocsoporthoz képest.
Csökkentheti bizonyos életkorral összefüggő betegségek kockázatát
A cink jelentősen csökkentheti az életkorral összefüggő betegségek, például a tüdőgyulladás és az időskori makuladegeneráció kockázatát. Emellett enyhítheti az oxidatív stresszt és javíthatja az immunválaszt azáltal, hogy fokozza a T-sejtek és a természetes gyilkos sejtek aktivitását, amelyek segítenek megvédeni a szervezetet a fertőzésektől.
Azoknál az idősebb személyeknél, akik cinkkel táplálkoztak, javult az influenza elleni védőoltás reakciója, csökkent a tüdőgyulladás kockázata és javult a mentális teljesítmény.
Segíthet az akne kezelésében
Az akne gyakori bőrbetegség, amely a becslések szerint a világ népességének akár 9,4 százalékát érinti. Az aknét az olajtermelő mirigyek elzáródása, a baktériumok és a gyulladások okozzák. Több tanulmány is kimutatta, hogy mind a helyi, mind az orális cinkkezelés hatékonyan tudja kezelni a pattanásokat azáltal, hogy csökkenti a gyulladást, gátolja a P. acnes baktériumok szaporodását és elnyomja a zsírmirigyek aktivitását.
Hiánytünetek
Bár a súlyos cinkhiány ritka, előfordulhat ritka genetikai mutációkkal rendelkező embereknél, csecsemőknél, akiket még szoptat az anyjuk és nem rendelkezik elegendő cinkkel, valamint alkoholfüggőknél és egyes immunszuppresszív gyógyszert szedőknél.
A súlyos cinkhiány tünetei közé tartozik:
- növekedési és fejlődési zavar
- a nemi érettség késése
- bőrkiütések
- krónikus hasmenés
- sebgyógyulási zavarok
- viselkedési problémák
A cinkhiány kockázatai előfordulhatnak:
- Emésztőrendszeri betegségek, például Crohn-betegségben szenvedőknél
- Vegetáriánusoknál és vegánoknál
- Terhes és szoptató nőknél
- Idősebb csecsemőknél, akiket kizárólag anyatejjel táplálnak
- Sarlósejtes vérszegénységben szenvedőknél
- Alultáplált embereknél, beleértve az anorexiában vagy bulimiában szenvedőket
- Krónikus vesebetegségben szenvedőknél
- Alkoholt rendszeresen fogyasztóknál
A legtöbb cinket tartalmazó élelmiszerek
- Kagylók: osztriga, rák, kagyló, homár
- Hús: marha, sertés, bárány és bölény
- Baromfi: pulyka és csirke
- Hal: lepényhal, szardínia, lazac és nyelvhal
- Hüvelyesek: csicseriborsó, lencse, feketebab, vesebab stb.
- Diófélék és magvak: tökmag, kesudió, kendermag stb.
- Tejtermékek: tej, joghurt, sajt,
- Tojás
- Teljes kiőrlésű gabonák: zab, quinoa, barna rizs stb.
- Bizonyos zöldségek: gomba, kelkáposzta, borsó, spárga, céklalevél
Ajánlott adag
Az ajánlott napi bevitel 11 mg a felnőtt férfiaknál és 8 mg a felnőtt nőknél. A terhes és szoptató nőknek napi 11, illetve 12 mg-ot érdemes fogyasztaniuk.
A cink tolerálható felső szintje 40 mg naponta. Ez azonban nem vonatkozik a cinkhiányban szenvedőkre, akiknek nagy dózisú kiegészítőket kell szedniük.
Nyitókép: Shutterstock / Evan Lorne