Különböző vitaminok fakanalakon

Az alacsony hangulat rejtett hiányosságot jelezhet

Egy létfontosságú vitamin hiánya állhat a háttérben.

Egy kutatás szerint a D-vitamin hiányának egyik jele lehet a depresszió. A vitaminról azt is feltételezik, hogy szerepet játszik a hangulat szempontjából fontos neurotranszmitter, a szerotonin szabályozásában.

Egy tanulmány a D-vitamin hiányát a depresszió 75 százalékkal magasabb kockázatával hozta összefüggésbe.

A depresszió tünetei közé tartozik a rosszkedv, a motiválatlanság és a fáradtság, de olyan fizikai tünetekkel is összefügg, mint a fejfájás, a gyomorfájás, a szédülés és az izomfájdalom.

A legtöbb ember a D-vitaminhoz a napfény bőrre gyakorolt hatásából jut – ezért van az, hogy az északibb éghajlatokon a téli hónapokban jellemzően alacsonyabb a szervezetben a szint – de magas D-vitaminszintje van az olajos halaknak és a tojásnak is.

Más kutatások szerint a fiatal nők akár 50 százaléka is hiányt szenvedhet ebben a vitaminban. Egy három nőt vizsgáló, kis esettanulmányban a résztvevők 12 héten keresztül D-vitamin-pótló terápiát kaptak. Mindegyiküknél korábban depressziót diagnosztizáltak, és antidepresszánsokat szedtek.

Az eredmények azt mutatták, hogy mindhárom nő úgy érezte, hogy depressziója jelentősen enyhült.

Dr. Sonal Pathak, a tanulmány első szerzője elmondta, hogy a D-vitaminnak egyelőre nem bizonyított hatása lehet a hangulatra, és hiánya súlyosbíthatja a depressziót.

„Ha ez az összefüggés beigazolódik, az javíthatja a depresszió kezelését.”

Bár csak egy kis tanulmányról van szó, más, sokkal nagyobb vizsgálatok rámutattak a D-vitamin hiánya és a depresszió közötti kapcsolatra. Az egyik vizsgálatban 12 600 ember vett részt, akiknek D-vitamin-szintjét és a depresszió tüneteit vizsgálták.

Az eredmények azt mutatták, hogy a depressziósabb emberek D-vitamin-szintje alacsonyabb volt.

Pathak elmondása szerint a depressziós betegek D-vitamin-hiányának szűrése és megfelelő kezelése egyszerű és költséghatékony kiegészítője lehet a depresszió általános terápiáinak.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock