D-vitamint a Nap elé tartó kéz

Elképesztő mennyiségű D-vitamint tartalmaz ez a zöldség

Új zöldséget fejlesztenek az angliai John Innes Centre kutatói, amely ugyanannyi D3-vitamint tartalmaz, mint két közepes méretű tojás vagy egy tonhal konzerv.


A kutatók célja, hogy vegán D3-vitamin-forrásokat fejlesszenek, így esett a választás a paradicsomra – eddig a vitamint napozással és állati eredetű termékekkel lehetett bevinni –, ehhez az úgynevezett CRISPR génszerkesztési technológiát alkalmazzák, írja a vince.hu.

Amellett, hogy vegán, a paradicsom levelei természetes módon tartalmaznak D3-provitamint, ami a hagyományos növény ehető gyümölcsrészében nem halmozódik fel. Ennek orvoslására a kutatók CRISPR-Cas9 génszerkesztéssel módosították a paradicsomnövények genetikai kódját, hogy lehetővé tegyék a D3 felhalmozódását a gyümölcsben is.

A D3-vitamin biológiai szempontból a legjobban hasznosítható D-vitamin, az emberi szervezet akkor termeli, amikor a bőr napfénynek van kitéve. A világ számos közössége azonban hiányt szenved a vitaminból, mivel sok helyen a napfényhez való hozzáférés igencsak korlátozott.

A kutatók úgy gondolják, hogy a a génszerkesztett paradicsom napon történő szárítása valószínűleg további D3-vitamin-felhalmozódást eredményezhet. Más növények, például a padlizsán, a burgonya és a paprika is alkalmasak lehetnek erre az eljárásra, vélik.

Ezek a fejlesztések potenciális megoldást jelentenek a D3-vitamin-hiányhoz kapcsolódó számos egészségügyi problémára, amik között sok igencsak súlyos: a kóros D-vitamin-hiány hosszú távon növeli a rák és a demencia kialakulásának esélyét.

Nyitókép: Shutterstock