Alkohollal koccintó kezek

Ilyen hatással van a testedre, ha abbahagyod az alkoholfogyasztást

Cikkünkben összeszedtük, hogy pontosan mi történik a testünkkel, ha felhagyunk az alkohol fogyasztásával?

Fogyás

A lehetséges fogyás oka, hogy sok úgynevezett üres kalóriát is elhagyunk, ha nem iszunk, miután az alkohol nem tartalmaz semmiféle tápanyagot. Vagyis függetlenül attól, hogy mennyit iszunk, a napi tápanyag-szükségletünk fedezéséhez további kalóriákat kell bevinnünk.

Az ital ezen felül érkező kalória, poharanként akár 100-200 is lehet. Az esti koktélok vagy a hétvégi ivás kiiktatásával a hónap végére potenciálisan leadhatunk pár kilót, írja a vince.hu az eatingwell.com cikke alapján.

Jobb alvás

Egyes kutatók szerint még az is sok, ha hetente egyszer vagy kétszer iszunk alkoholt, mert ez is tönkreteheti az alvási ciklust. Bár az alkohol elálmosítja az embert, ez nem azt jelenti, hogy pihentető alváshoz is vezet.

Az alkoholfogyasztás ronthatja az alvás minőségét azáltal, hogy csökkenti a melatonin termelődését, amely megmondja szervezetünknek, hogy mikor aludjunk és mikor ébredjünk fel.

Kevesebb megbetegedés

A túl sok bor közrejátszhat a sok megfázásban. Míg az enyhe vagy mérsékelt ivás nem növelheti a betegségekre való fogékonyságot, addig a mértéktelen ivás az immunrendszer megterheléséhez vezethet, ami pedig betegséggel végződhet. Ha tartózkodunk a túlzott ivástól, csökkenthetjük vagy akár meg is szüntethetjük a szervezetben lévő gyulladásokat.

Jobb emésztés

A máj felelős a test megszabadításáért a méreganyagoktól – beleértve az alkoholt is. Ha nem kerül alkohol a szervezetünkbe, akkor a májnak nem kell foglalkoznia az etanol lebontásával és arra koncentrálhat, ami az igazi feladata: hogy a szervezet szűrőberendezése legyen. A túl sok ivás májgyulladást, idővel cirózist és májelégtelenséget is okozhat.

Emellett emésztőrendszerünk másképp kezeli az alkoholt, mint a többi méreganyagot. Különösen az erjesztett italok (összes alkoholos ital mínusz az égetett szeszek) a gyomorban túlzott savtermelést okozhatnak, ami irritálhatja a gyomrot. A túlzott alkoholfogyasztás károsíthatja a gyomor és a bél nyálkahártyáját is. Bár valószínűleg mérsékelt alkoholfogyasztás esetén sem tapasztalnánk ezeket a hatásokat, az ivás abbahagyása teljesen kiküszöböli ezt a kockázatot.

Hidratáltság

Az alkohol vizelethajtó hatású, vagyis megnöveli a kiürülő víz mennyiségét. A visszatartás, a víz felszívódásának segítése az agyban dől el: az agyalapi mirigyben antidiuretikus hormon (ADH) szabadul fel, ami jelzi a veséknek, hogy ideje visszatartani a vizet.

Az alkohol hatására csökken az ADH-szint, és ennek eredményeként a vesék több vizeletet termelnek és kevesebb vizet tartanak vissza. Ha abbahagyjuk az alkoholfogyasztást, visszaállítjuk az ADH-szintet a normális állapotába.

Szebb bőr

A test rehidratálásának további előnye, hogy a bőrünk is feszesebb és szebb marad. A kevesebb víz a szervezetben azonnali és látható hatásokhoz vezet, beleértve a száraz és ráncosabb bőrt, vörös arcot, ekcémát és véreres szemeket. Az alkohol kerülésével és a megfelelő hidratációval hamar visszanyerhetjük bőrünk egészségét.

Kevesebb szorongás

Közismert tény, hogy az alkohol depresszív hatású, mivel közvetlenül befolyásolja az idegpályák működését, illetve hatással van az agyban zajló szinte minden folyamatra. Emellett csökkenti a neurotranszmitterek (ingerületátvivő anyagok) szintjét, amik szabályozzák az érzelmeket, a viselkedést és a kognitív képességeket. Ha mértéktelenül fogyasztunk alkoholt, fáradtnak, szorongónak és depressziósnak érezhetjük magunkat.

Nyitókép: Unsplash / Andra C Taylor Jr