Grapefruit koktéllal teli pohárért nyúló kéz

Emiatt nehezebb az alkoholfogyasztás, ahogy öregszünk

Már egy-két ital is nagy hatással lehet a szervezetre egy bizonyos kortól kezdve.

A 2020-2025-ös amerikaiaknak szóló étrendi iránymutatások szerint a mérsékelt alkoholfogyasztás a férfiak esetében nem több napi két italnál, a nők esetében pedig napi egynél.

Dr. Elizabeth Landsverk, kaliforniai székhelyű geriáter és demenciaszakértő a HuffPostnak elmondta, hogy az alkohol hatása a szervezetre életkortól függően változik. A 20-as éveink a szervezet számára rugalmas időszakot jelent, valószínűleg ezért nem olyan rossz a másnaposság ebben a korban.

„A máj és az agy ebben az időszakban a legellenállóbb. A homloklebenyek (az érvelés, és az ítélőképesség) még nem eléggé fejlettek. Az ember nagyobb valószínűséggel nyitott arra, hogy többet igyon, vagy több kockázatot vállaljon, és ez olyan szokásokat alakíthat ki, amelyek később problémákat okoznak”

– magyarázta.

Valószínűleg nem tapasztalunk nagy különbséget a 30-as éveink felé haladva, amíg mértékletesen iszunk, de az általános egészség mint cél, fontos. Gondoljunk csak az elhízásra, amely növeli a nem alkoholos zsírmáj kialakulásának, valamint a májbetegség és a májzsugor (cirrózis) kockázatát.

Landsverk szerint heti egy-két pohár alkohol fogyasztásával semmi gond nincs, azonban, bár egyes orvosok szerint napi egy ital is jó, de ez is neurotoxikus, és idővel kifejti a hatását..

A negyvenes éveinkben már több egészségügyi kockázat jelenik meg. Az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a magas koleszterinszint mind növelik a szívroham, a sztrók és a mini sztrók okozta demencia kockázatát. Ezen állapotok bármelyikénél már a kis mennyiségű alkohol is tovább növelheti az olyan események kockázatát, mint a szívroham vagy a sztrók.

Landsverk szerint az ötvenes éveinket elérve még a mérsékelt alkoholfogyasztás is pusztítást végezhet a szervezetben. Az alkohol az érrendszeri károsodás és a demencia kockázata mellett növeli a mellrák, a nyelőcsőrák és a májrák kockázatát (a betegség után). Mivel a rák kockázata drasztikusan megnő az életkor előrehaladtával, bármilyen mennyiségű alkohol hozzáadása a keverékhez csak tovább növeli ezt a kockázatot.

„Ráadásul ahogy öregszünk, a jó alvás egyre nehezebben elérhető. Az olyan anyagok, mint a koffein, a cigaretta és az alkohol mind akadályozzák az alvást”

– teszi hozzá Landsverk.

„A hatvanas éveidben valószínűleg elkezded érezni a mérsékelt alkoholfogyasztás a szervezetre gyakorolt hatásait. Tapasztalatból beszélhetek: Ez az a kor, amikor a tolerancia drámaian csökkenhet. Én egészséges vagyok. Tudok síelni vagy egy mérföldet úszni, de egy pohár bortól másnap rosszul érzem magam és lassú vagyok.”

Landsverk szerint ennek az az oka, hogy az idősebb emberek nagyobb valószínűséggel veszítik el az alkohol metabolizálására szolgáló enzimet (alkohol-dehidrogenáz).

„Jelenleg körülbelül heti egy pohárt bírom elviselni. Ha naponta innék, már napi egy pohárral is rosszul érezném magam. Az idősebb embereknek kevesebb tartalékuk van az agyban, a májban és a vesében. A napi egy pohárral is súlyosabb az agykárosodás [60 év felett]”

– jegyezte meg Landsverk.

A szakértő szerint érdemes úgy gondolnunk az alkoholos italokra, mint az édességre.

„Jól esnek néhány étkezéshez, de növelhetik a testsúlyt és a vércukorszintet, és évtizedek alatt növelik a rák kockázatát és a krónikus betegségeket, amelyek rossz egészségi állapothoz vezethetnek.”

A tökéletes egészségi állapothoz sem kell lemondani teljesen az alkoholról, és fontos tudnunk, hogy más tényezők is befolyásolják az alkohol egészségre és jóllétre gyakorolt hatását, például ha olyan alapbetegséggel együtt, mint az elhízás vagy a magas vérnyomás.

Nyitókép: Shutterstock