Alkoholos italok - sör, bor, martini, kóla, pezsgő, scotch, whisky

Ez az alkoholtartalmú ital javíthatja a memóriát

A tudósok megállapítása szerint az ebben az italban található fenolos vegyületek javíthatják a térbeli memóriát.


1-3 pohár pezsgő fogyasztása hetente lassíthatja az öregedés okozta memóriavesztést, állapították meg a kutatók. A tudósok azt találták, hogy a pezsgőben található fenolos vegyületek segíthetnek javítani a térbeli memóriát.

A fenolos vegyületek a Pinot Noir és a Pinot Meunier vörös szőlőből származnak, melyeket a Chardonnay mellett a pezsgőgyártásban is használnak.

Ezek a vegyületek befolyásolják az előagy részeként ismert hippokampuszból az agykéregbe küldött jeleket. Nemrég kiderült, hogy a vegyületek lassítják e jelzések korral járó hanyatlását.

Jeremy Spencer professzor, a fitokémiai anyagok és az agyműködés szakértője a PsyBlognak elmondta, hogy ezek az izgalmas eredmények először mutatják be azt, hogy a mértékletes pezsgőfogyasztás lehetséges hatással van a kognitív funkciókra, például a memóriára.

„Korábbi megfigyelések már beszámoltak ilyenről a vörös borral kapcsolatban, a benne található flavonoidok hatása révén. Kutatásunk kimutatta, hogy a pezsgő, amely nem tartalmaz flavonoidokat, is képes befolyásolni az agyi funkciókat az olyan kisebb fenolos vegyületek hatása révén, amelyekről korábban úgy gondolták, hogy nem rendelkeznek biológiai aktivitással. Bátorítjuk a felelősségteljes alkoholfogyazstást és eredményeink szintén azt sugallják, hogy a heti egy-két pohár nagyon alacsony fogyasztása is hatásos lehet”

– fogalmazott.

A vizsgálatot rágcsálókon végezték, de Dr. David Vauzour, a tanulmány egyik szerzője elmondta, arra törekednek, hogy a közeljövőben ezeket az eredményeket emberekre is átültessék.

„Ezt más polifenolban gazdag élelmiszerek, például az áfonya és a kakaó esetében már sikeresen elértük, és hasonló eredményeket jósolunk a mérsékelt pezsgőfogyasztás esetében is az emberek kogníciójára vonatkozóan.”

Nyitókép: Shutterstock