jógázó nő

Ezzel a tevékenységgel csökken az álmatlanság kockázata

Az alvás jóllétünk egyik alappillére. Az elegendő minőségi alvás összefüggésbe hozható az egészséges szívvel, a ragyogó bőrrel és a megfelelő testtömeggel is. Ha hosszú távon nem pihenünk eleget, az növelheti a rossz mentális egészség mellett a krónikus betegségek kockázatát is. Egy új, az Epidemiology című szaklapban nemrég megjelent tanulmány szerint a rendszeres testmozgás az alvási problémák megoldója lehet.


A European Community Respiratory Health Survey (Európai Közösségi Légúti Egészségfelmérés) nemzetközi adatait felhasználó tanulmány több mint 4000 alany vizsgálatával a fizikai aktivitás és az álmatlanság, az alvási idő és a nappali álmosság közötti összefüggéseket kereste.

Egy kérdőív kitöltése után megmérték az alanyok magasságát és a testsúlyát, majd kiszámították a testtömeg-indexüket (BMI). A kutatók azokat minősítették fizikailag aktívnak, akik hetente legalább kétszer vagy többször, legalább egy órát mozogtak.

Majd az egy évtizedet felölelő adatok alapján az aktivitási státusz változásokat négy csoportba sorolták: tartósan nem aktív, inaktívvá vált, aktívvá vált és tartósan aktív.

\u00e1lmatlans\u00e1gan szenved\u0151 n\u0151 \u00e9jjel

Fotó: Shutterstock

A kutatók megállapították, hogy a tartósan aktív résztvevők a legkisebb valószínűséggel számoltak be álmatlansági tünetekről. Konkrétan, azok, akik a mért tíz éven keresztül mindvégig folyamatosan aktívan mozogtak, 71%-kal nagyobb valószínűséggel voltak normális alvók.

Az is kiderült, hogy azok, akik következetesen aktív életmódot folytattak, nagyobb valószínűséggel aludták végig az ajánlott 6-9 órát éjszakánként.

Ezt is olvasd el! 5 tipp nehezen alvóknak

Érdekes módon, azok a résztvevők, akik a vizsgálati időszak elején fizikai aktivitásról számoltak be, de a végére inaktívvá váltak, nem profitáltak korábbi életmódjukból. Ez igaz volt azokra is, akik a kezdeti időszakban nem voltak fizikailag aktívak, de végül azok lettek. Ez hangsúlyozza a hosszú távú, következetesen aktív életmód fontosságát – írja az eatingwell.com cikke.

A kutatók összefüggést találtak más egészségügyi szokások – például a kiegyensúlyozott étrend – és a következetesen sportolók között is.

Más szóval, akik sportoltak, hajlamosak voltak más hasznos egészséges szokásokat is követni – amely végső soron még minőségibbé teheti éjszakai pihenésünket.

Természetesen, sok egyéb tényező is befolyásolja még alvásunkat, beleértve az étrendet, a ránk ható stresszfaktorokat, az alkoholfogyasztási szokásainkat, a lefekvési rutinokat, de még a partnerünk alvását is.

Ezért nélkülözhetetlen – a testmozgás mellett – a lehető legpihentetőbb alvás eléréséhez az is, hogy minden bevett szokásunkat számba vegyük és a károsnak ítélteket következetesen megváltoztassuk!

Nyitókép: Shutterstock