Ásító, alvászavarban szenvedő nő

5 tipp nehezen alvóknak

Az alvás az egészséges életmód elengedhetetlen része, de sokan küzdenek mégis. Nekik gyűjtöttük össze az alábbi öt, hatásos módszert.

Ahogy a National Health Service (Országos Egészségügyi Szolgálat) honlapján olvasható, ha hat óránál kevesebbet alszunk éjszakánként, akkor olyan betegségek kockázatának vagyunk kitéve, mint az elhízás, a szívbetegségek és a cukorbetegség, ráadásul a várható élettartamunk is lerövidülhet. Tanulmányok bebizonyították, hogy az elegendő alvás segíthet a stressz enyhítésében, javíthatja a memóriát, élesítheti a figyelmet, és javíthatja az általános hangulatot.

Miért nem megy az alvás? 

Nehéz két év áll mögöttünk, így érthető, hogy a stressz-szintünk valószínűleg magasabb a szokásosnál. A stressz csomó problémát kiválthat – rossz emésztést, bőrproblémákat és még alvászavarokat is. Ha tehát alvásproblémáink vannak, tudjunk róla, hogy nem vagyunk egyedül.

A brit Marie Claire cikke szerint az emberek különösen élénk álmokat láttak a brit zárlatok egész ideje alatt, sokan álmodtak az exükről, és néhányan még paralízist (alvásbénulás) is tapasztaltak.

Íme, öt tipp, hogy könnyebben menjen az elalvás:

1. Alvást segítő alkalmazások

Ellentmondásosnak hangzik, de valójában nagyon hasznos lehet, különösen, ha olyan alkalmazást választunk, mint a Calm, amely kifejezetten alvástörténeteket tartalmaz, ráadásul olyan ismert emberek hangja ringat minket álomba, mint Harry Styles, Matthew McConaughey és mások.

2. Alváskövető készülék használata

Ha nem vagyunk biztosak benne, hogy mi akadályoz az elalvásban, a mobil alváskövető hatékony módja annak, hogy rögzítsük az alvási szokásainkat és az alvási ciklusainkat, így segíthetünk azonosítani, hogy hol van a probléma.

Ráadásul könnyebben elszundíthatunk, ha tudjuk, hogy nem kell megpróbálnunk kitalálni, miért nem alszunk el – a technika megteszi helyettünk.

3. Alvás támogató használata

Az alvástámogatóknak sokféle formája létezik, és a legjobb gyógymódok személyenként eltérőek, a preferenciáktól, a szóban forgó alvási állapottól és az egyes esetek súlyosságától függően. Van, akinek olyan apróság okoz problémát, mint a szoba fényereje, ebben az esetben elegendő az alvómaszk, az alvásmeditáció azoknak ajánlott, akik nehezen alszanak el, akiknek pedig az alvási szokásaikkal vannak gondjaik, azok számára az alváskövető a legjobb megoldás.

Az alváshiány súlyosabb eseteiben, mint például az álmatlanság, egyesek hajlamosak szélsőségesebb intézkedésekhez folyamodni, és az altatóktól kezdve az alvásterápiáig mindent kipróbálni, fontos azonban, hogy mindenképpen forduljunk orvoshoz, mielőtt otthon próbálkoznánk.

4. Győződjünk meg róla, hogy nincs alvászavarunk

Lehet, hogy apróságnak hangzik, de ha nem jutunk hozzá a megfelelő mennyiségű alváshoz, annak hosszú távú hatásai károsak lehetnek. Az alváshiányt okozó gyakori alvászavarok az álmatlanság, a nyugtalan láb szindróma és az alvási apnoe.

Más alvászavarok is előfordulhatnak a helyzettől függően: az újszülöttekkel rendelkező családokban előfordul az alvás visszafejlődése, a jetlag két vagy több időzóna átlépése után, az alvásbénulás pedig jellemzően a stresszből ered. Számos más tényező is befolyásolhatja az alvásmennyiséget, az alváshigiéniától kezdve az ágyi poloskákon át a horkolásig.

5.  Keressünk fel egy szakembert

A legtöbb alvászavar átmeneti, és természetes módon elmúlik, ahogy a helyzetünk megváltozik. Ha azonban hosszabb ideje szenvedünk alvászavarral, vagy úgy érezzük, hogy nagyobb gond lehet, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Nyitókép: Shutterstock / Yuri Shevtsov