Jéggerincek díszítik a visszahúzódó Lower Theodul-gleccsert, miközben a Gorner-gleccser a távolban mögötte fekszik

Az Alpok gleccserei gyorsabban olvadnak, mint valaha

A gleccserek vitathatatlanul legrosszabb nyara után végre elkezdett havazni az európai Alpokban, amire elképesztő nagy szükség van.


Idén a svájci gleccserek szélsőséges mértékben, átlagosan 6,2 százalékot veszítettek a jégből. Az új hópelyhek védőtakarót képeznek, amely a napsugárzás 90 százalékát visszaveri és visszatükrözi a légkörbe, és korlátozza az alatta lévő jég felmelegedését és olvadását.

Amikor a tél folyamán hó esik, majd ezt követően nyáron nem olvad el, az növeli a gleccser tömegét. Néhány hasonló év alatt a gravitáció átveszi az irányítást, és a gleccserek elkezdenek lefelé haladni.

Az elmúlt évszázadban azonban nem ez volt a helyzet. A védő hórétegek nem voltak elég vastagok ahhoz, hogy ellensúlyozzák a nyári felmelegedő hőmérsékletet, és a gleccserek világszerte átlagosan egyre fogynak a kis jégkorszak vége, az 1800-as évek közepe-vége óta, derül ki a ScienceAlert cikkéből.

Szaharai homok és hatalmas kánikula

Visszatérve az idei nyárra, az Alpokban az előző tél nagyon kevés havat hozott, ezért a gleccserek nem voltak jól elszigetelve a közelgő nyári olvadás ellen. A tavasz különösen kemény volt, mivel a természetes légköri időjárási minták szaharai port szállítottak Európába, és beterítették az alpesi tájat. Mivel a por több napenergiát nyel el, mint a hó (amely fehér és ezért jobban visszaverődik), a narancssárga színű hó minden eddiginél gyorsabban olvadt.

Ezután egy nagy hőhullám következtében Európa-szerte megdőltek a hőmérsékleti rekordok, és az Egyesült Királyság egyes részein először érte el a 40 °C-ot. Az Alpokat sem kímélték. Zermattban, a Matterhorn árnyékában fekvő híres autómentes svájci faluban például 33 °C-ot mértek, annak ellenére, hogy 1620 méterrel a tengerszint felett fekszik. A gleccserek különösen sokat szenvedtek. Júliusra az Alpok úgy nézett ki, ahogy általában szeptemberben szokott: hó mentes, hó és jég táplálta, magasra kiöntő folyókkal. Ez nem volt normális.

A gleccserek utoljára 2003-ban voltak extrém olvadási szezonban, amikor is a hőmérséklet Európa-szerte nagyon magas volt, és a hőhullám legalább 30 000 ember halálát okozta (csak Franciaországban több mint 14 000 emberét). Abban az évben Svájcban a gleccserek 3,8 százaléka olvadt el.

Idén először Zermattban bezárták a nyári síelést. A túravezetők leállították a magashegyi expedíciók vezetését, mivel a permafroszt – a sziklákat összetartó fagyott talaj – felolvadt, és szinte állandó sziklaomlásokat okozott. A Mont Blanc zárva volt.

Ezt történelmi kontextusba tudjuk helyezni, részben az Alpine Glacier Project jótékonysági szervezet munkájának köszönhetően, amely 1972-ben alakult, és a Salfordi Egyetemmel együtt 50 éve minden nyáron tudományos expedíciókat vezet a Zermatt melletti gleccserekhez.

Számos diák segített megfigyelni felmelegedő éghajlatunk hatását az olvadékvíz változásainak kémiai megfigyelésével, a táj topográfiai felmérésével és az évek során ugyanarról a helyről készített fényképekkel. A projekt öt évtizede alatt a Gorner-gleccser és a Findel-gleccser 1385 métert, illetve 1655 métert húzódott vissza. Svájcban ezeket a gleccserek olvadékvizeit vízenergia előállítására használják. Svájc területének 93 százalékán lezúduló víz végül legalább egy elektromos erőművön megy keresztül, mielőtt még elhagyná az országot.

Az egyik következmény tehát az, hogy az olvadó gleccserek segítenek kompenzálni az aszályos időszakokban az alacsony csapadékmennyiséget, és feltöltik a víztározókat, hogy ellássák a nemzet energiaellátását. Lehetne azzal érvelni, hogy nem minden gleccsert érintett egyformán az idei nyári katasztrofális visszahúzódás és jégveszteség. Ez részben igaz is.

A gleccser olvadásának mértéke attól függ, hogy milyen magasan fekszik, mennyire meredek a gleccser nyelve, és mennyire borítja törmelék. Emellett a helyi éghajlati tényezők is szerepet játszhatnak.

A most közzétett kutatások azonban azt mutatják, hogy az osztrák gleccserek is több gleccserjeget veszítettek idén, mint a 70 éves megfigyelések során, ezért teljesen egyértelmű, hogy 2022-ben erős olvadás volt a jellemző.

A magashegyi környezetek meglátogatása és megtekintése lélegzetelállító élmény, de a jég folyamatos olvadása és az idén tapasztalt szélsőséges hőmérsékletek nem anomáliát jelentenek. Egy generáción belül még több gleccser veszhet el teljesen.

Nyitókép: Getty Images / Sean Gallup