Egy kiságyában fekvő baba

Megtalálták a leghatékonyabb módszert egy síró baba elaltatására​

A legtöbb szülő tudja, hogy nem létezik tökéletes módszer egy síró baba gyors megnyugtatására és elaltatására, ellenben szakértők mást állítanak. Egy kutatócsoport megtalálta azt a technikát, mely sokkal hatékonyabbnak bizonyult, mint a többi. Érdemes kipróbálni.


Az eredmények azt mutatják, hogy nem szerencsés a síró csecsemőt kézbe venni, majd leülni vele a ringatáshoz, hiszen az a pozíció megemeli a kicsi szívritmusát, így nehezebben nyugszik meg. Ezzel ellentétben célravezető az ölbe vételt követően sétálni vele egy kicsit.

A kutatásban részt vett női alanyok felének már 5 perc séta is elégnek bizonyult ahhoz, hogy az amúgy zaklatott gyermekük megnyugodjon és álomba merüljön. Ezt követően meg kell küzdeni egy sokkal nehezebb lépéssel, mégpedig a lefektetéssel. Ennél a mozzanatnál a szülők pontosan jól tudják, hogy néha már akkor képesek megébredni a babák, amikor a fejük vízszintesbe kerül.

Egy apró baki tehát máris tönkreteheti az addigi erőfeszítéseket. A kutatók erre is találtak megoldást. A közös séta után azoknál a szülőknél, akik 5 percet ültek a babával, ritkábban ébredt meg a gyerek a kiságyba kerülése után — írja a ScienceAlert. Nyilvánvaló, hogy minden baba más, de úgy tűnik, hogy van valami a séta egyenletes ritmusában, aminek nyugtató hatása van.

Egy kisbaba a sz\u00fclei mellett alszik

Fotó: Unsplash/David Veksler

A tanulmányban szereplő egyik kísérlet például azt is kimutatta, hogy a mozgó kiságyban történő ringatás szintén hasonló eredményt tud produkálni, mint a gyaloglás.

„A biztonságos tartáshoz a szülőknek a csecsemő testét szorosan a saját testükhöz kell rögzíteniük, és a fejét meg kell támasztaniuk. Az ötperces sétának sík és tiszta úton, egyenletes tempóban, lehetőleg hirtelen megállások és fordulók nélkül kell történnie”

— javasolták a szerzők a módszer hatékony kivitelezéséhez.

Érdemes megjegyezni, hogy a nem síró kisbabák esetében nem járt ugyanilyen altató hatással ez a praktika. A szakértők szerint ez azért lehetséges, mivel a síró csecsemők általánosan fáradtabbak. A kutatás sajnálatos módon kis létszámú alannyal történt, valamint csak feltáró jellegű volt, így további vizsgálatok szükségesek a témakörben.