zsebkendőt használó nő

Téged is kínoz alvás közben az allergia? Így tehetsz ellene!

Köhögés, tüsszögés, könnyező szemek. Allergiára hajlamos emberként többek közt ezekkel a kellemetlenségekkel kell megküzdenünk a nyári pollenszezonban. Bár egyes tabletták vagy orrspray-k segíthetnek a tünetek megfékezésében, létezik egy sokkal hétköznapibb módszer, amellyel békésen aludhatunk. Alábbi cikkünkben el is áruljuk, mi ez.


Ha a hajunkat, bőrünket, vagy légutunkat beborító pollenekkel fekszünk le aludni, az azt hozza magával, hogy hosszabb ideig ki vagyunk téve annak, amire allergiásak vagyunk – még akkor is, ha nem tartózkodtunk sokat a szabadban

– magyarázza Dr. Monica Kraft, az Ohio Állami Egyetem allergológusa és immunológusa, aki szerint létezik egy egyszerű trükk, amely elősegítheti a nyugodt alvást a pollenszezon közepén.

A megoldás az éjszakai zuhanyzás lehet, hiszen a víz forró gőze segít kimosni az összes láthatatlan pollenszemcsét a szervezetből, ezáltal azok már nem okozhatnak allergiás reakciókat.

Ez is érdekelhet: Nem mindegy, milyen sötétben alszunk

A fürdő időzítése kapcsán azonban vannak olyan szakemberek, akik szerint a hazaérkezéskor történő zuhany a leghatásosabb a pollenek lemosásában.

Bármelyik tanácsot fogadjuk meg, az kétségtelen tény, hogy a zuhanyzás nemcsak minket, de még ágynemünket is tisztán tartja.

zuhany alatt

Fotó: Shutterstock

Érdemes megfontolnunk a rendszeresebb hajmosást is.

A pollenek ugyanis könnyen megtapadhatnak a hajunkon, ezáltal pedig az arcunk sem lesz védve a pollenek okozta ingerekkel szemben.

Ezt is olvasd el! Nem megy az alvás? Így tudsz elaludni 2 perc alatt

A Huffpost által megkérdezett szakértők szerint egy HEPA-szűrő elhelyezése a hálószobában szintén támogatandó ötlet. Egy ilyen szerkezet nagymértékben segít csökkenteni a levegőben lévő allergéneket.

Azt hiszem, mindannyian hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy 7-8 órát töltünk a hálószobánkban. Ha pedig ez a helyzet, miért ne próbálnánk meg azt egy olyan területté alakítani, ahol kevésbé hajlamosak vagyunk az allergiára?

– teszi fel a kérdést – a fenti megoldásokra reflektálva – Dr. Mas Takashima fül-orr-gégész.

Nyitókép: Shutterstock