Kézi fecskendő és vakcina

Az Alzheimer-kór 40%-kal alacsonyabb kockázatával jár ez az oltás

Az UTHealth Houston új tanulmánya szerint azoknál az embereknél, akik legalább egy influenza elleni védőoltást kaptak, 40%-kal kisebb volt az Alzheimer-kór kialakulásának kockázata négy év alatt, mint nem beoltott társaiknál.

Az első szerző Avram S. Bukhbinder, a UTHealth Houston McGovern Medical School frissen végzett orvosa és Paul. E. Schulz, a McGovern Medical School Rick McCord neurológus professzora és a tanulmány vezető szerzője összehasonlították az Alzheimer-kór előfordulásának kockázatát.

A vizsgálat során a korábbi influenza elleni védőoltással rendelkező és a korábbi influenza elleni védőoltás nélküli betegek között a 65 éves és idősebb amerikai felnőttek nagy országos mintáját vetették össze, írja a Medical Xpress.

„Azt találtuk, hogy az idősebb felnőttek influenza elleni védőoltása több éven át csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát. Ennek a védőhatásnak az erőssége annál nagyobb volt, minél több éve kapta meg valaki az éves influenza elleni védőoltást – más szóval, az Alzheimer-kór kialakulásának aránya azoknál volt a legalacsonyabb, akik minden évben következetesen megkapták az influenza elleni védőoltást. A jövőbeli kutatásoknak fel kell mérniük, hogy az influenza elleni védőoltás összefügg-e a tünetek előrehaladásának arányával azoknál a betegeknél is, akik már Alzheimer-demenciában szenvednek”

– mondta Bukhbinder.

A tanulmány – amely két évvel azután készült, hogy az UTHealth Houston kutatói lehetséges kapcsolatot találtak az influenza elleni védőoltás és az Alzheimer-kór kockázatának csökkenése között – a korábbi kutatásoknál jóval nagyobb mintát elemzett, amely 935 887 influenza elleni védőoltásban részesült és 935 887 nem részesült beteget foglalt magában.

A négyéves követéses vizsgálatok során az influenza elleni védőoltásban részesült betegek mintegy 5,1%-ánál találtak Alzheimer-kórt, eközben a nem beoltott betegek 8,5%-ánál alakult ki Alzheimer-kór a követés során.

Bukhbinder és Schulz szerint ezek az eredmények az influenza elleni védőoltás Alzheimer-kórral szembeni erős védőhatását támasztják alá. A folyamat mögött meghúzódó mechanizmusok azonban további vizsgálatokat igényelnek.

„Mivel bizonyíték van arra, hogy több vakcina is véd az Alzheimer-kór ellen, úgy gondoljuk, hogy ez nem az influenza elleni vakcina specifikus hatása. Ehelyett úgy véljük, hogy az immunrendszer összetett, és bizonyos elváltozások, például a tüdőgyulladás, olyan módon aktiválhatják azt, hogy az Alzheimer-kór rosszabbodik. Más dolgok azonban, amelyek aktiválják az immunrendszert, más módon tehetik ezt –olyan módon, amely megvéd az Alzheimer-kórral szemben. Nyilvánvaló, hogy még többet kell megtudnunk arról, hogy az immunrendszer hogyan rontja vagy javítja a betegség kimenetelét”

– fogalmazott Schulz, aki egyben a neurodegeneratív betegségek Umphrey Family professzora és a McGovern Medical School Neurokognitív Rendellenességek Központjának igazgatója.

Az Alzheimer-kór több mint 6 millió, az Egyesült Államokban élő embert érint, számuk az ország öregedő népessége miatt egyre nő.

Korábbi tanulmányok megállapították, hogy a demencia csökkent kockázata összefügg a különböző felnőttkori oltásoknak való korábbi kitettséggel, beleértve a tetanusz, a gyermekbénulás és a herpesz elleni oltásokat, az influenza elleni és egyéb oltásokon kívül.

Ezenkívül, ahogy több idő telik el a COVID-19 vakcina bevezetése óta, és hosszabb követési adatok válnak elérhetővé, Bukhbinder szerint érdemes lesz megvizsgálni, hogy létezik-e hasonló összefüggés a COVID-19 vakcinázás és az Alzheimer-kór kockázata között.

Nyitókép: Shutterstock