Idősebb férfi elveszíti a fej részeit - a csökkent elmefunkció szimbóluma

Egy új kutatás szerint ez csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát

Az Alzheimer's Association Alzheimer's & Dementia című folyóiratában nemrég közzétett új kutatás megállapította, hogy a jó koleszterin, más néven nagy sűrűségű lipoprotein vagy HDL magas szintje hozzájárulhat az Alzheimer-kór kockázatának csökkentéséhez.

A szívbetegségek 7 legfontosabb kockázati tényezője, köztük a dohányzás, a mozgásszegény életmód és a magas vérnyomás mind helyet kaptak azon a 13 dologból álló listán, amelyekről tudományosan bizonyított, hogy valószínűbbé teszik az Alzheimer-kór kialakulását (és még néhány társadalmi és környezeti tényezőt).

A múlt hónapban pedig kiderült az is, hogy a vércukorszint és a koleszterinszint 35 éves korban segíthet az orvosoknak megjósolni, hogy milyen valószínűséggel diagnosztizálnak nálunk Alzheimer-kórt későbbi életünk során.

A koleszterinszint szempontjából azonban nem csak a rossz koleszterin, vagyis az alacsony sűrűségű lipoprotein (LDL) és a trigliceridek (a vérben található másik zsírtípus) számítanak.

Egy új kutatás megállapította, hogy a HDL magas szintje segíthet csökkenteni az Alzheimer-kór kockázatát. A megállapításhoz Dr. Hussein Yassine, a USC Keck School of Medicine orvosi és neurológiai docense és kutatócsoportja 141 egészséges, 60 éves vagy idősebb felnőtt adatait vizsgálta meg, akik átlagéletkora 77 év körül volt. Mindegyik egyén három vizsgálatban részesült:

  • Egy sor kognitív teszt
  • vérplazma-vizsgálat (más néven koleszterinszint-vizsgálat
  • Ionmobilitási teszt, amely a HDL-részecskék méretét és mennyiségét méri az agy-gerincvelői folyadékban.
    „Ez a tanulmány az első alkalom, hogy az agyban lévő kis HDL-részecskéket megszámolták. Ezek részt vehetnek az Alzheimer-kórban látható amiloid plakkokat alkotó peptidek kiürítésében és kiválasztásában, így feltételezzük, hogy ezeknek a kis HDL-részecskéknek szerepe lehet a megelőzésben”
    – idézi Yassine-t az EatingWell.

De mi is az a HDL pontosan? A koleszterin egy típusa, amely az artériáinkban megrekedt zsírmolekulákat, mint például az LDL-koleszterint és a triglicerideket, a májba szállítja, hogy ott kiválasztódjanak. Ez segíthet a véráramlás javításában és a plakkok kialakulásának megelőzésében.

„Az LDL-t és a triglicerideket gyakran tekintik a rossz koleszterinnek, mert idővel olyan állapotokhoz vezethetnek, mint az érelmeszesedés és más krónikus betegségek”

– magyarázzaElizabeth Shaw, regisztrált dietetikus.

„Ha a szervezetben túl sok van belőlük, akkor a testünk kommunikációját és működését gátolhatják a plakkok felhalmozódása miatt az egész testben. Ha az agy nem jut hozzá a szükséges tápanyagokhoz, véráramláshoz és oxigénhez, az az egészség szinte minden aspektusára kihat.”

Yassine szerint ez az első alkalom, hogy a kutatás összekapcsolja az agyban lévő kis HDL-részecskéket a jobb kognitív funkciókkal. Úgy véli, hogy a HDL segíthet „kikísérni” az amiloid plakkokat az agyból, és ezáltal csökkentheti az Alzheimer-kór kockázatát vagy progresszióját.

„Amit itt találtunk, az az, hogy a kognitív károsodás kialakulása előtt ezek az olajok - ezek a kis HDL-részecskék - kenik a rendszert és egészségesen tartják azt. Van időnk beavatkozni testmozgással, gyógyszerekkel vagy bármi mással, hogy az agysejtek egészségesek maradjanak”

– mondta el Yassine.

Íme öt szakértői javaslat a HDL növelésére:

1. Mozogjunk többet

Ahelyett, hogy a számítógép képernyője előtt vagy a tárgyalóterem asztalánál ülnénk, szervezzünk egy sétálós megbeszélést, javasolja Shaw. Akár telefonon, akár személyesen, ez több lépést ad a napi rutinunkhoz, ami hosszú távon nagy hatással lehet az általános egészségi állapotunkra és a koleszterinszintünkre.

2. Kezdjük kicsiben

Nem kell maratont teljesítenünk ahhoz, hogy fittek legyünk. Shaw szerint még az apró, egyszerű lépések is összeadódnak, hogy több mozgást iktassunk a rutinodba.

Ha jelenleg nem mozgunk, nehéz lesz olyan céllal kezdeni, mint például minden egyes nap egy órát tölteni az edzőteremben, és nehéz lesz betartani. Próbáljuk reálisnak, megvalósíthatónak és olyannak tenni, amit élvezünk. Lehet, hogy ez csak annyi kezdetben, hogy elsétálunk a munkahelyünktől távolabb eső mezára, vagy amikor csak tudunk, csinálunk egy 10 perces YouTube-edzést napközben.

3. Nassoljunk egészséges zsírokat

Kutatások bizonyítják, hogy az avokádó, a lazac és az olívaolaj az egészséges, kiegyensúlyozott étrend részeként segíthet javítani a koleszterinszintet, mondja Shaw.

4. Növeljük a rostbevitelt

Töltsük fel magunkat rostokkal. A babok és hüvelyesek, a teljes kiőrlésű gabonafélék és a bogyós gyümölcsök is helyet érdemelnek az egészséges koleszterinszintet elősegítő 8 legjobb élelmiszer listáján.

5. Mértékkel fogyasszunk alkoholt

Az enyhe vagy mérsékelt alkoholfogyasztás (napi egy ital vagy annál kevesebb) segíthet a HDL-szint növelésében, ezt kutatások bizonyítják. A krónikus túlzott alkoholfogyasztás összefüggésbe hozható a balesetek, bizonyos rákos megbetegedések, valamint a máj- és szívbetegségek magasabb kockázatával.

Nyitókép: Shutterstock / pathdoc