Közelkép az Amazon logójáról és a Smile szimbólumról az egyik vállalati irodában, amely a Szilícium-völgyben, a San Franciscó-i öböl környékén található

Az Amazon megtiltja dolgozóinak a "szakszervezet" és "gyűlölet" szavak használatát

A munkakörülményekkel kapcsolatosnak tűnő szavak hosszú listáját tiltanák be a javasolt új munkavállalói chat-alkalmazásból.

A hír napokkal azután érkezett, hogy az Amazon New York-i dolgozói történelmet írtak azzal, hogy megszavazták a szakszervezet megalakulását, ami az első sikeres amerikai szerveződés a vállalat történetében. A tiltott szavak listáján többek között a szakszervezet, a kompenzáció, az ültetvény, a rabszolgamunka, a sokszínűség, a robotok, a panasz és az igazságtalanság is, írja a Dazed.

Nem meglepő, hogy a szakszervezet- és munkavállalói jogellenes politikájáról hírhedt Amazon most még orwellibb szélsőségek felé mozdult. Az Intercept új jelentése szerint a vállalat azt tervezi, hogy egy tervezett belső munkavállalói csevegőalkalmazáson blokkolja és megjelöli azokat a munkavállalói hozzászólásokat, amelyek bizonyos szavakat említenek.

Az üzenetküldő alkalmazás állítólag tiltani fogja a káromkodásokat és szidalmakat, valamint a következő szavakat és kifejezéseket:

gyűlölöm, szakszervezet, kirúg, felmond, kártérítés, fizetésemelés, megfélemlítés, zaklatás, nem érdekel, bunkóság, ez aggasztó, hülye, ez hülyeség, börtön, fenyegetés, petíció, panasz, igazságtalanság, sokszínűség, etika, méltányosság, hozzáférhetőség, vakcina, senior ops, létminimum, képviselet, tisztességtelen, kivételezés, arány, egyesül, egység, ültetvény, rabszolga, rabszolgamunka, úr, érintett, szabadság, mosdók, robotok, szemét, bizottság, koalíció.

Finoman szólva is, kicsit disztópikus.

Az Intercept szerint az Amazon 2021 novemberében egy magas rangú munkatársak közötti megbeszélésen döntött ezekről a fent említett szavak betiltásáról. A megbeszélésen a vezetők felvetették egy belső vállalati közösségi médiaplatform bevezetésének tervét, amely egy olyan gamifikált jutalmazási rendszerrel rendelkezik, amelyben a dolgozók jelvényeket kaphatnak a szorgalmukért.

A munkatársak azonban nyilvánvalóan azt is hangsúlyozták, hogy az Amazon megdöbbentő munkakörülményeivel kapcsolatos elégedetlenség legkisebb mértékű kifejezése is tönkretenné az alkalmazás hangulatát.

Dave Clark, az Amazon világméretű fogyasztói üzletágának vezetője szerint az alkalmazás fő célja az lenne, hogy a dolgozók körében a boldogságot és a pozitív hozzáállást elősegítse, ezért tiltják az olyan negatív kifejezéseket, mint az „ez hülyeség”, de a tiltott szavak többsége a jelek szerint a szakszervezetekkel és a munkakörülményekkel kapcsolatos. Az nem világos, hogyan akarja a vállalat boldoggá tenni a dolgozóit, ha nem beszélhetnek szabadon a munkahelyi jogos sérelmekről.

Számtalan jelentés szól az Amazonnál uralkodó rossz munkakörülményekről, a kegyetlenül rövid szünetidőtől a magas munkahelyi sérülésszámig. Megdöbbentő módon 2021 márciusában kiderült, hogy több alkalmazott arról számolt be, hogy a követelőző kvóták teljesítése érdekében üvegekbe kellett vizelniük – talán ez magyarázza a vezetők azon döntését, hogy cenzúrázzák a „mosdók” szót. Sokan arról is beszámoltak, hogy robotként vagy rabszolgaként kezelték őket – a két másik tiltott szó a fenti listáról.

Barbara Agrait, az Amazon szóvivője az Interceptnek adott nyilatkozatában kijelentette, hogy a kezdeményezést „még nem hagyták jóvá”, és előfordulhat, hogy megváltoztatják vagy teljesen eltörlik. Ha a vállalat mégis úgy dönt, hogy elindítja a platformot és olyan keményen moderálja azt, ahogyan azt a kiszivárgott tervek sugallják, akkor valószínűleg heves visszatetszéseknek lesz kitéve.

Az Amazon Staten Island-i alkalmazottai nemrég szavaztak a szakszervezet megalakukálására, ami azt bizonyítja, hogy egy buta kis alkalmazás nem biztos, hogy olyan könnyen képes lesz elhallgattatni több ezer munkavállaló hangját.