Papírcetliken felírva szavak

Lehet, hogy ambivertált vagy? Így derítheted ki!

Ha már többször is előfordult, hogy nem érezted, hogy kifejezetten az extrovertált vagy az introvertált csoportba tartoznál, mert az estétől hajnalokig tartó buli gondolata, de az egész napos Netflixezésé se tetszik, akkor meglehet, hogy ambivertált vagy. Cikkünkből könnyen kiderítheted!


Mi az, hogy ambivertált?

Az ambivertált személy olyan személy, aki nem kifejezetten introvertált vagy extrovertált, hanem inkább a kettő valamilyen kombinációja.

Carl Jung pszichiáter az 1920-as években népszerűsítette az introverzió és az extroverzió fogalmát, bár a mai értelmezés és használat nem azonos Jung eredeti koncepciójával. Ha az extrovertáltak az emberek társaságából, az introvertáltak pedig a magányból merítenek energiát. akkor az ambiverzívek valahol középen helyezkednek el.

Bár a személyiségtípusokról szóló beszélgetések jellemzően az introvertáltakra és az extrovertáltakra összpontosítanak, az ambivertáltak valószínűleg sokkal gyakoribbak, mint gondolnád. Adam Grant pszichológus a Wall Street Journalban úgy becsülte, hogy az ambivertáltak a népesség felét és kétharmadát teszik ki, ami azt jelenti, hogy az emberek többsége valójában ambivertált.

Honnan tudhatod, hogy ambivertált vagy?

1. Könnyen alkalmazkodsz

Ha az extrovertáltak társas pillangók, az introvertáltak pedig magányos farkasok, akkor az ambivertáltak kaméleonok. Ez azt jelenti, hogy tudod élvezni a bulikat is és az egyedüllétet is. Minden helyzetben képes vagy jól érezni magad és kitudod hozni belőlük a maximumot.

2. Mások eltérően állapítják meg, hogy melyik csoporthoz tartozol

Biztosan neked is vannak olyan emberek a környezetedben, akikről azonnal képes vagy megmondani, hogy az introvertált vagy az extrovertált csoportba tartoznak-e. Azonban abban az esetben, ha valakiről nehezen állapítod meg vagy többen is eltérően helyezik el, az valószínűleg ambivertált személyiség.

3. Csapatban és önállóan dolgozva is jól érzed magad

Ami a munkakörnyezetet illeti, az ambivertáltak, bár valószínűleg az egyik vagy a másik irányt részesítik előnyben, ügyesek abban, hogy egyedül vagy másokkal együtt végezzék a munkájukat.

4. Általában elégedett vagy a hétvégi terveiddel

Az ambivertáltak gyakran nagyon tudatosak, és pontosan tudják, hogy mennyi szocializálódásra van szükségük a hétvégéken. Ha introvertált vagy, akkor előfordulhat, hogy elfáradsz a hétvége végére, ha túl sok programod volt. Ha extrovertált vagy, és nem tudtál minden társadalmi eseményre eljutni, amire szerettél volna, úgy érezheted, hogy kimaradtál valamiből. Az ambivertáltak azonban sokkal könnyebben megtalálják az egyensúlyt a szabadidős tevékenységeiket tekintve és emiatt nagy valószínűséggel minden hétvégi tervükkel elégedettek lesznek.

5. Gyakran vagy önkritikus

Michael Alcee, Ph.D., klinikai pszichológus a Psychology Today című lapban megjegyzi, hogy bár az ambivertáltak sok erősséggel rendelkeznek, néha nehezen veszik észre ezeket, ami önbizalomhiányhoz vezethet.

„Ha ambivertált vagy, az önkritika és a szégyen finom formáitól szenvedhetsz, amiért nem vagy sem extrovertált, sem introvertált, mert látszólag nincs kategóriád és közösséged.”

Összegzés:

A szakértők becslései szerint az ambivertáltak a népesség legalább felét teszik ki, ami azt jelenti, hogy ez egy sokkal gyakoribb személyiségtípus, mint azt gondolnánk. Az ambivertáltak valahol az introvertáltság és az extrovertáltság spektrumának közepén helyezkednek el, és amíg képesek megtalálni a számukra legmegfelelőbb egyensúlyt e két személyiségtípus között, addig egyedülálló módon képesek profitálni mind az introvertáltak, mind az extrovertáltak pozitív tulajdonságaiból.


Nyitókép: Shutterstock

(Pure Wow)