erzsebet kiralyno teat iszik

Ünnepeljük Erzsébet trónra lépését egy stílusos teadélutánnal!

Az ötórai tea kihagyhatatlan a brit arisztokratáknál, természetesen a királynő napirendjének is fontos része. II. Erzsébet a héten ünnepli trónra lépésének 70. évfordulóját, mi pedig ebből az alkalomból összegyűjtöttük a tökéletes teadélután legfontosabb kellékeit.


A teáskészlet

tea set

Fotó: Amara

Tegyük egy kicsit félre a jól megszokott, óriási teás bögrénket, és vegyük elő az ünnepnapokra szánt készletet! A Halicon Days aranyozott mintái elég klasszikusak ahhoz, hogy tíz év múlva is elegánsnak számítsanak, de épp eléggé modernek is, hogy ne érezzük úgy, mintha a nagymamánk szekrényéből került volna elő a szett.

Ahogyan a a nyitóképen is láthatjuk, az csak egy mítosz, hogy az előkelőség jele, ha eltartjuk a csészétől a kisujjunkat, a királynő sohasem tenne ilyet.

A teríték

textile napkin

Fotó: Amara

Ne feledjük, hogy még ilyenkor is illendő az ölünkbe egy textilszalvétát fektetni! Nem akarhatjuk összemorzsázni az ünneplőnket, ugye. Ez a szalvéta két dolgot is ötvöz a legnagyobb 2022-es dekortrendekből: a zöld színt és a sakktáblamintát – egyszerre klasszikus és 21. századi választás.

A főszereplő: a tea

white ceramic teapot and two white teacups on brown wooden table near pink flower centerpiece closeup photography

Fotó: Seb Cumberbirch/Unsplash

És a lényeg: mi kerüljön a csészékbe? Az angolok ilyenkor hagyományosan tejjel és cukorral ízesített fekete teát isznak – ez a hazai ízlésnek némileg furcsa lehet. A fekete tea mellé érdemes gyümölcs- és gyógynövényes teákat is beszerezni, hiszen nem mindenki szeret késő délután koffeint fogyasztani. Az Ínyenc Piactéren többféle gyógyteás csomagot is választhatunk, amelyek nemcsak finomak, de még a vendégeink egészségére is jó hatással lesznek.

Kísérő falatkák

Az angolok általában édes és sós apró falatokat is készítenek az ital mellé. Aprósütemények, kekszek vagy a híres, lekvárral megkent scone a legjobb választás, melyeket apró szendvicsekkel egészítenek ki. Ezek mindig néhány falatnyi méretűek csupán, és levágott héjú, puha kenyérből készülnek, hogy könnyen és elegánsan majszolhassuk őket. Tökéletes választás, ha valamilyen jó minőségű pástétommal töltjük meg őket: nemcsak finomak és elegánsak, de még a szendvicsek elkészítése is egyszerű a segítségükkel. Az Ínyenc Piactéren a hagyományos libamájpástétom mellett különlegesen fűszerezett fajtákat is találhatunk, például szarvasgombásat, gesztenyemézeset vagy tokaji aszúsat.

Nyitókép: GettyImages