Egy nő ül az ágyában

Az anorexia súlyos változásokat eredményezhet az agyban egy tanulmány szerint​

Az anorexia egy minden országban jelenlévő, halálos étkezési zavar. Súlyossága mellett egy tanulmány arra világított rá, hogy jelentős változások mennek végbe az agyban a hatásai miatt, mivel csökkenti a szerkezetének és egészségének kritikus mértékeit.


A tanulmányt 1648 nő részvételével végezték, melyek közül 685-nél azonosították a betegséget. Az alanyok a világ 22 különböző pontjáról származtak a pontosabb adatok kinyeréséhez, végeredményként pedig megállapították, hogy az anorexiában szenvedőknél a kérgi vastagság, a szubkortikális térfogat és a kérgi felszín csökkenése látható.

„A tanulmány elkészítéséhez több éven át intenzíven dolgoztunk együtt kutatócsoportokkal szerte a világon. Az anorexiában szenvedő emberek több ezer agyi felvételének kombinálása lehetővé tette számunkra, hogy sokkal részletesebben tanulmányozhassuk azokat az agyi változásokat, amelyek ezt a betegséget jellemezhetik"

— mondja Esther Walton, pszichológus a tanulmányról.

A ScienceAlert cikkéből azt is meg lehet tudni, hogy ez az eddigi legnagyobb, átfogó kutatás, melyben az evészavar és a szürkeállomány közötti közvetlen kapcsolatot vizsgálták. A leszűrt eredmények alátámasztják, hogy minél hamarabb ki kell szűrni a kórt a súlyos agyi károsodások megelőzéséhez.

Szakértők szerint az agy méretének és alakjának csökkenése jelen esetben sokkal nagyobb és látványosabb, mint bármely más pszichológiai betegség — például depresszió, ADHD vagy kényszerbetegség — esetében. Ennek okára még nem találtak magyarázatot, viszont a testtömegindex és a rendelkezésre álló tápanyagok mennyiségének csökkenése okozhatja a problémát.

Mindezek ellenére egy pozitív jellemzőt is találtak a tudósok, mégpedig, hogy a károsodásra utaló jelek sokkal kevésbé voltak észrevehetők a gyógyulófélben lévő alanyoknál. Ez azt jelenti, hogy megfelelő kezelések útján az agy visszatérhet normál állapotához. Bár még mindig nem tudni biztosan, mi okozza a betegséget, a kutatások útján mégis egyértelműbbé válnak a hatásai, így akár a jelei is.

Nyitókép: Shutterstock