Színes antibiotikumok egymáson

Mit és mennyit együnk, ha antibiotikumokat szedünk?

Fogyasszunk erjesztett ételeket, például joghurtot, ha antibiotikumot szedünk? Ha igen, mennyit? Bár a válasz nem teljesen egyértelmű, van egy becsült mennyiség, amit célszerű megcélozni.

Hogyan befolyásolják az antibiotikumok a bélrendszer egészségét?

Az antibiotikumokat a káros baktériumok megölésére használják, és ha a megfelelőt választjuk, a szedése életmentő lehet, arról nem is beszélve, hogy 24-48 órán belül jelentősen javíthatják a fájdalmas vagy bosszantó tüneteket. Az antibiotikumok azonban nem veszélytelenek. Íme, hogyan befolyásolhatják az antibiotikumok a bélrendszer egészségét, és milyen ételek segítenek annak helyreállításában.

A káros baktériumok elpusztítása mellett az antibiotikumok véletlenül elpusztítanak néhány „jó” baktériumot is a bélrendszerben. Ha elég jótékony baktérium vész el, a jó és a rossz mikrobák sokfélesége és aránya lassan elkezd megváltozni, ami egészségtelen változásokhoz vezet a bélrendszer általános baktérium összetételében.

Az erősebb, célzottabb antibiotikumok gyakran rendelkeznek olyan címkével, amely a probiotikumokban gazdag élelmiszerek, például joghurt fogyasztását tanácsolja a szedésük alatt, és ennek célja a bélrendszer jó baktériumokkal való újratelepítése a bélrendszerben bekövetkező negatív változások megkerülése vagy csökkentése érdekében.

A probiotikumokban gazdag élelmiszerek fogyasztása azonban a legtöbb esetben akkor is jó ötlet, ha az antibiotikum nem egészen olyan erős, vagy nincs rajta ez a címke. A Journal of Infection című folyóiratban megjelent 2019-es szisztematikus áttekintés szerint ugyanis még a széles spektrumú, gyakran felírt antibiotikumok, például az amoxicillin is a bél mikrobák összetételének megváltozásához vezetnek. Ennek középpontjában az a nagy aggodalom áll, hogy fokozatosan tanuljuk meg a bélmikrobák lehetséges hatását hosszú távú egészségünkre és betegségek kockázatára.

Mit mondanak a kutatások a probiotikumok előnyeiről?

A probiotikumokban gazdag ételek és italok fogyasztása az egyik legjobb módja a bélrendszer egészsége támogatásának, különösen antibiotikumok szedése esetén. Sőt, a Journal of Microbiology and Biotechnology című folyóiratban 2019-ben megjelent áttekintés szerint a probiotikumok fogyasztása egy kör antibiotikum szedése mellett is javíthatja, sőt, potenciálisan helyreállíthatja a mikrobiótát utána.

Az erjesztett ételek és italok pedig a legjobb természetes forrást jelentik. A legtöbb probiotikum – ezek az élő, jótékony baktériumok – ugyanis az erjesztési folyamat során jönnek létre. Bár a joghurt gyakran ajánlott probiotikus étel, a legtöbb erjesztett élelmiszer segít a bél mikrobiális összetételének újratelepítésében és kiegyensúlyozásában. Ez azt jelenti, hogy az olyan erjesztett tejtermékek, mint a joghurt és a kefir mellett a kimchi, kombucha, savanyú káposzta, miso és tempeh készítéséhez használt erjesztett növények vagy kultúrák is nagyszerű probiotikus források.

A Cell című szaklapban 2021-ben publikált, a Stanford Egyetemen végzett 10 hetes klinikai vizsgálat eredményei megmutatták, hogy az erjesztett ételek és italok fogyasztása mennyire előnyös lehet. A kutatók véletlenszerűen két csoportra osztották az egészséges alanyokat: az egyik csoport minden nap erjesztett ételeket vagy italokat fogyasztott, a másik csoport pedig magas rosttartalmú (prebiotikumokban gazdag) ételeket evett minden nap.

Mindkét csoport bélösszetétele hasonló volt a kezdés előtt, és minden személy fokozatosan növelte az erjesztett vagy a magas rosttartalmú élelmiszerek fogyasztását a 10 hét alatt. Azonban csak az erjesztett termékek csoportjában lévő alanyoknál nőtt jelentősen az új baktériumtörzsek száma és a bélrendszer sokfélesége – ezek az eredmények gyakran az egészséges bélrendszer mutatóinak tekinthetők. Még jobb, hogy ezek a pozitív változások a követés során is megmaradtak, amikor az alanyok fermentált táplálékfelvételét már nem figyelték.

Tehát tudjuk, hogy a probiotikumok fokozhatják a bélrendszer egészségét, de pontosan mennyi erjesztett ételt és italt kell fogyasztani, ha antibiotikumokat szedünk? Bár pontos napi vagy heti mennyiséget nem állapítottak meg, de íme, amit tudunk, hogy segítsünk eligazodni.

  • Úgy tűnik, hogy az erjesztett, probiotikumokban gazdag ételek és italok rendszeres fogyasztása a legtöbb ember számára előnyös az általános bélrendszeri egészség szempontjából, függetlenül a bélrendszer jelenlegi egészségi állapotától.
  • Az erjesztett, probiotikumokban gazdag élelmiszerek és italok fogyasztása a legtöbb ember számára hatékony és biztonságos módszernek tűnik a bélösszetétel változásainak megelőzésére vagy csökkentésére antibiotikum szedése esetén. Az immunhiányos egyéneknek ajánlott először konzultálniuk egészségügyi szolgáltatójukkal.
  • Az erjesztett élelmiszerek és italok napi fogyasztása optimálisnak tűnik a bélrendszer egészségének elősegítése szempontjából egészséges egyéneknél, így feltételezhető, hogy a napi fogyasztás jó cél, ha antibiotikumot is adunk hozzá.
  • Fokozatosan növeljük az erjesztett ételek és italok fogyasztását. A stanfordi vizsgálatban a résztvevők napi 1/2 és 1 adag erjesztett étel és ital fogyasztásával kezdték, majd a 10 hét végére akár 6 adagra is növelték ezt a mennyiséget. Jó cél, ha rendszeresen beépítjük az erjesztett élelmiszereket az étrendünkbe. Ezután megfontolhatjuk, hogy antibiotikum szedése esetén ezt a bevitelt napi 1/2-1 1/2 adaggal növeljük.

Az adagok mérete a probiotikus élelmiszerek és italok között változik. A tanulmányban egy adagot a következőképpen definiáltak:

  • 17 dkg kombucha, joghurt vagy kefir
  • 3-4 dkg kimchi, savanyú káposzta vagy más fermentált zöldség
  • 6 cl fermentált zöldséglé

(EatingWell)

Nyitókép: Shutterstock