Két lány anyák napi ajándékozásra készül

Így is ünnepelhetnénk az anyák napját — 7 furcsa szokás a világból

Az anyák napja minden országban hatalmas ünnep, hiszen ilyenkor lehet legjobban meghálálni a szeretetüket és munkájukat. Az itthon megszokott köszöntéstől függetlenül máshol eltérő különleges szokások alakultak ki, melyekből összeírtuk a hét legfurcsábbat.


India

A tradicionális ünneplésnél maradva Indiában még ez a nap is szigorú szabályok közé van szorítva. Az anyukáknak ilyenkor kötelező pihenniük és messziről el kell kerülniük a konyhát, valamint minden egyéb ház körüli munkát. Ajándékba gyakran adnak nekik virágot, kézzel készített kártyákat és házi ételeket is. Amennyiben egy gyermek messze lakik a családi háztól, akkor kötelezően telefonálnia kell legalább egyszer a nap folyamán.

Svédország

Ebben az országban kivételesen május utolsó vasárnapjára tűzték ki ezt az alkalmat. A tradíciók között szerepel a reggeli ágyba vitele, valamint az anyukák kedvenc éttermében eltöltött vacsora is, ezek mellett pedig a virágcsokor is egy megszokott ajándékforma. Ilyenkor a gyerekek rendszerint apró műanyag virágokat árulnak, a befolyt összegből pedig kirándulást szerveznek az ünnepeltnek.

Jugoszlávia

Talán ez a legszokatlanabb módja a köszöntésnek, mivel az anyák napi vasárnapon — melyet egyébként decemberben tartanak — a kicsik belopódznak a szülők hálószobájába, majd ébredés előtt megkötözik anyukájukat. Annak érdekében, hogy elengedjék, ajándékot kell kapnia mindegyik gyermeknek.

Japán

A japán gyerekek ezen az ünnepen lerajzolják az anyukájukat, majd az elkészített alkotásokat egy kiállításra viszik, ahonnan a világ különböző pontjaira szállítják őket. Másik megszokott cselekvés, hogy a fiúk és a lányok olyan ételeket főznek, melyek elkészítését az anyjuk tanította nekik. Mindezek mellett rendszeresen ajándékoznak piros szegfüvet, sálakat, valamint zsebkendőket és táskákat.

Mexikó

A május második vasárnapján tartott anyák napi ünnepség a mexikói munkahelyeken és iskolákban is egy hatalmas esemény, melyet mindenki nagy örömmel vár. Szombat esténként a gyerekek kézzel készített ajándékokkal, virágokkal és üdvözlőlapokkal kedveskednek.

Tajvan

Tajvanban szent ünnepként kezelik ezt a napot, hiszen a világi ünnep egybeesik Buddha születésnapjával. A véletlen azonosság következtében minden utcasarkon karneválokba és egyéb rendezvényekbe lehet botlani, így sehol sem elkerülhető a rendkívüli tömeg és a remek hangulatú mulatság.

Pakisztán

Pakisztánban tévéműsorok is vannak, melyeket ennek a napnak szentelnek, emellett pedig számos fesztivállszerű rendezvény látogatható az egész ország területén. A köszöntés részeként természetesen ott is ajándékozni szoktak, valamint lakomákat tartanak az ünnepelt munkájának meghálálásáért.

Bármilyen hagyományt is figyelünk, szinte mindenhol megajándékozzák az anyákat szeretetükért és végtelen odaadásukért. A személyre szabott választások a legjobbak, ettől függetlenül viszont megvannak azok a tárgyak is, melyeket a legtöbben vásárolnak a jeles nap előtt. Egy korábbi cikkünkben például arról lehet olvasni, mikkel kedveskednek leggyakrabban a férfiak.

Nyitókép: Shutterstock

Forrás: Serenata Flowers