Nő fintorog rózsaszín háttér előtt

Jóval több érzelmet közvetít az arcunk, mint azt gondolnánk

Egy friss kutatás azt vizsgálta, hogy az arcvonásaink mennyire rugalmasak és sokoldalúak tudnak lenni, ha az érzelmeink kifejezéséről van szó.

A kutatók egyedi grafikai szoftverplatform segítségével száz résztvevőnek mutattak különböző, számítógéppel generált arcokat, és arra kérték őket, jegyezzék fel, milyen érzelmeket fejeznek ki azok. Kiderült, hogy az arcokra „írt" érzelmi kifejezések ugyanolyan sokszínűek és gazdagok, mint maguk az arcok: a különböző arcmozdulatok, mint például a felhúzott szemöldök vagy a tátott száj, egyszerre kétféle információt is közvetíthetnek.

Vagyis például egy felhúzott orr egyszerre közvetíthet széleskörű információt (például a negativitást) és egy konkrét érzelmi kategóriát (például a szomorúságot) – ezt nevezzük multiplex jelek adásának.

„Ez a kutatás arra az alapvető kérdésre keresi a választ, hogy az arckifejezések hogyan érik el az érzelmi üzenetek közvetítésének összetett jelátviteli feladatát. Számítógéppel generált arcok, valamint szubjektív emberi észlelési válaszok és új elemzési eszközök segítségével megmutatjuk, hogy az arckifejezések képesek az érzelmi információk összetett kombinációit multiplexált arcjelzéseken keresztül közölni"

– mondta el Rachael Jack, a Glasgow-i Egyetem számítógépes társadalmi megismerés professzora.

A kísérleti személyek a különböző arcokat az érzelmek csoportosítására hagyományosan használt hat kategória egyikébe sorolták: boldogság, meglepetés, félelem, undor, harag és szomorúság. Emellett azt is meg kellett mondaniuk, hogy az arcok egy dimenziót, pozitív vagy vagy negatív érzelmeket fejeztek-e ki, valamintve azt, hogy mennyire „aktivált" az arc, vagyis a nyugalom és az izgatottság közötti különbséget.

Azokat az arcmozgásokat (az úgynevezett akcióegységek vagy AU-kn), amelyek egy kategóriát és egy dimenziót is kombináltak, multiplexnek jelölték. Ennek alapján 42 különböző AU-ból – a szemek becsukásától az állkapocs leejtéséig – 26 kapta meg a multiplexált jelvényt.

A tanulmány számos érdekes kérdést vet fel, például azt, hogyan érzékeljük a más emberek arcára kiülő érzelmeket és hogy segítenek-e az olyan dimenziók, mint a negativitás, abban, hogy felismerjük az olyan érzelmi kategóriákat, mint például a szomorúság?

A kutatók tervei szerint a későbbiekben a tanulmányokba valamilyen agyszkennelést is be tudnak majd építeni, hogy közelebbről megvizsgálhassák a kérdéses jelenségeket.