Barna hajú nő mossa az arcát a tükör előtt

Milyen arclemosót használjunk aknés bőr esetén?

A pattanásokra hajlamos bőr a leginkább egy jó arclemosóval tudja felvenni ellenük a versenyt. Ehhez azonban tudnunk kell, hogy milyen hatóanyagokat és összetevőket keressünk.


Ugyanis kenhetjük az arcunkat a legjobb, legdrágább szérumokkal és krémekkel, amik pattanások ellen hatásosak. Azonban, ha nincs megtisztítva alaposan és megfelelően az arcbőrünk, akkor ezek a szuper hatóanyagok, amiket a tisztítás után viszünk fel, nem tudnak bejutni a bőr legmélyebb rétegeibe az eltömítődött pórusoktól.

Az arctisztító lemosó előkészíti a bőrt arra, hogy felszívja az utána következő szuper hatóanyagokat aknék ellen. Egy jó lemosó eltávolítja az elhalt hámsejteket (mechanikus hámlasztás nélkül), és a felesleges olajat vagy faggyút, melyek eltömítik a pórusokat, ezzel pattanásokat okozva nekünk.

De hogyan találhatjuk meg a legtökéletesebb arclemosót aknék ellen?

Mit kell nézni?

Az összetevők listáját böngészve figyeljünk oda ezekre különösen: bezoil-peroxid, szalicilsav és kén. Vannak olyan lemosók, melyek csak egyet tesznek bele az összetevők közé ezekből, és vannak olyanok, akik mindegyiket. Ebből a három összetevőből mindegyik kicsit másképp közelíti meg a pattanások gyökereit.

A benzoil-peroxid például egy enyhe gyulladáscsökkentő összetevő, amely hasznos a fehér pattanások és a mitesszerek, valamint az irritáció ellen is. Mélyen behatol a pórusokba, hogy feloldja a dugulást, szabályozza a felesleges faggyút, elpusztítsa a pattanásokat okozó baktériumokat, valamint kezelje és megelőzze a pattanásos elváltozásokat.

A szalicilsav viszont egyfajta béta-hidroxisav (BHA), amely a hámlasztásra és az elhalt hámsejtektől és a felesleges olajtól való megszabadulásra összpontosít, amelyek az eltömődött pórusokhoz vezetnek.

Végül, de nem utolsósorban a kén. Enyhe antibakteriális és keratolitikus tulajdonságokkal rendelkezik, ami azt jelenti, hogy a pattanásokat okozó baktériumokat veszi célba, és lebontja az elhalt bőrt, hogy felszabadítsa a pórusokat, kezelje és megelőzze a pattanások kirobbanását.

A legjobb arclemosók pattanások ellen

  • A legjobb pattanásos arclemosó érzékeny bőrre: CeraVe Renewing SA Cleanser
  • A legjobb aknés arclemosó a sötét foltok világosítására: Vichy Normaderm Phytoaction Daily Deep Cleansing Gel with 2% Salicylic Acid
  • A legjobb pattanásos arclemosó gyulladt pattanásokra: iS Clinical Cleansing Complex
  • A legjobb pattanásos arclemosó zsíros bőrre: Tata Harper Clarifying Blemish & Oil Control Cleanser
  • A legjobb pattanásos arclemosó mitesszerekre: The INKEY List Supersolutions Acne Solution 5%-os benzoil-peroxidos tisztítószer