sliced avocado

Itt az avokádóőrület vége? Mutatjuk, mivel helyettesítik az éttermek

Az avokádó népszerűsége miatti termelési boom a bolygóra óriási terhet ró. A legnagyobb séfek egyre inkább távol tartják magukat tőle, és egyre több isteni finom alternatívát kínálnak helyette.


Ez a gyümölcs ma az egyik legkedveltebb egészséges csemegének számít, nem csoda, hogy ekkora őrület alakult ki körülötte. De érdemes figyelni arra, hogy óriási környezeti lábnyoma van, évi közel 320 liter vízre van szüksége a növekedéshez, és olyan globális kereslet alakult ki, hogy megfizethetetlenné vált a termesztése a termőterületükön élő embereknek.

Egyre több étteremben hagyják le a guacamolét az étlapról, és sorra jelennek meg az ízben, színben, állagban hasonlóvá kikísérletezett alternatívák. Élénkzöld mártogatóst kapunk például fava bab, zöld chili, lime és koriander összemixelésével – ahogy azt az angliai Wahaca mexikói étteremláncban kínálják.

A Torontóban a mexikói séf, Aldo Camarena a közelmúltban egy olyan alternatívát javasolt, amelyet cukkiniből és tökmagmasszából készítenek. Tavaly egy másik profi szakács, Santiago Lastra pisztáciából és erjesztett egresből készült mártogatós ételt vett fel a Kol nevezetű, londoni mexikói étterem étlapjára.

Az éttermek mellett a közösségi média oldalak lelkes otthoni konyhatündérei is kezdik felismerni ezt a tarthatatlan állapotot, ami az avokádótermesztés és -exportálás mögött áll.

A TikTok sztárja, Calum Harris 371 ezer kedvelést gyűjtött össze a fagyasztott borsóból készült receptjére. Instagramon pedig a #noavocado hashtag 3220 bejegyzést tartalmaz, és ez a szám folyamatosan növekszik.

„Néhány évvel ezelőtt egészen ismert voltam arról, hogy avokádót használtam a főzéshez, Olyannyira, hogy egy egész Instagram-fiókot (@avodaily) szenteltem az irántuk érzett szerelmemnek"

— mondja Bettina Campolucci Bordi, vegán gasztroújságíró, az @avodaily Insta-fiók influenszere. Azonban ő is a változtatások mellett döntött, amikor az Egyesült Királyságba költözött, mivel korábban Spanyolországban élt, ahol helyben szerezhetett avokádót.

Kedvenc receptjéhez már brit borsót használ avokádó helyett. A borsót blansírozza, mielőtt összetöri, és növényi alapú tejföllel, sóval, borssal, kevés reszelt fokhagymával és citromlével keveri össze – tudhattuk meg a Guardian cikkéből.

Az avokádó pótlása azonban közel sem olyan egyszerű folyamat, hiszen származékai, például az avokádóolaj és az avokádóvaj fontosak a gluténmentes és vegán sütéshez. Ráadásul a gyümölcs sok rajongója nem akar áttérni másféle variációkra. Bár az egyéb alapanyagokat alkalmazó reprodukciók nem feltétlenül adják vissza pontosan az avokádó ízét, de a trend már visszafordíthatatlanul megérkezett.