avokádós pirítós, mellette tojás

Fehérjedús reggeli avokádós pirítósból? Nem lehetetlen!

Minél kevesebb munkát igényel egy reggeli, annál valószínűbb, hogy rendszeresen ahhoz nyúlunk. Az avokádós pirítós megfelel ennek az elvárásnak, de van vele egy aprócska bökkenő – nem nyújtja azt a teltségérzetet, amire ilyen korán szükségünk van.


Ez több mint valószínű, hogy a fehérjetartalmával, vagy inkább annak hiányával függ össze. Ellentétben sok más népszerű reggelivel – például a zabkásával – , a sima avokádós pirítós sem nyújt túl sok tápanyagot: jellemzően négy és öt gramm között mozog, attól függően, hogy milyen kenyeret használsz. Ez pedig gondot jelenthet, mivel a fehérje kulcsfontosságú a jóllakottság érzéséhez, valamint ahhoz, hogy a vércukorszinted stabilabb legyen a nap folyamán.

Persze az avokádós pirítós tényleg könnyen elkészíthető – és más fontos tápanyagokban, például egészséges zsírokban és rostokban gazdag.

Egy tükörtojással a tetején jó megoldásnak tűnhet, hogy fehérjebevitelhez is juss, de még így is csak hat gramm pluszt kapsz belőle.

avok\u00e1d\u00f3s pir\u00edt\u00f3sok

Fotó: Unsplash

A TikTok-on görgetve botlottunk bele ebbe a receptbe, amit Nicole Addison dietetikus írt. Mindössze egy keményre főtt tojással és fél csésze túróval azonnal megháromszorozta a reggeli klasszikusban lévő fehérjemennyiséget. Addison annak érdekében, hogy csökkentse az reggeli munkát, keményre főz egy hétre elegendő tojást.

Majd bedob pár szelet kenyeret a kenyérpirítóba, a központi három hozzávalót – tojás, túró és avokádó – egy tálban pürésíti, majd ízesíti Dijoni mustárral, chiliporral és egy kis sóval. A keményre főzést leszámítva az egész öt perc alatt elkészíthető.

Te úgy ízesítheted az ételt, ahogyan csak szeretnéd. Feldobhatod például olívabogyóval, kapribogyóval és paradicsommal, vagy köménnyel, chiliporral és korianderporral, hogy inkább a hagyományos guacamoléhoz hasonlítson. Bárhogy is döntesz, ez a kombináció segít segít majd boldogan indítani a napot!

Forrás: Glamour

Nyitókép: Unsplash