Kapszulák világos háttéren

Új vitamint találtak majdnem egy évszázad után

A nemrég azonosított A5-vitamin miatt az A-vitamin csoport új elnevezését és a táplálkozási ajánlások kiigazítását javasolják.

Az általános, ma is használt A-vitamin elnevezés a múlt század közepén kialakított szabályozáson és nevezéktanon alapul. Az 1980-as évektől kezdve a molekuláris biológiai módszerek, az analitikai technikák jelentős fejlődése, valamint a háttérben álló élettani mechanizmusok mind jobb megismerése hozzájárult az A-vitaminra vonatkozó terminológia nagymértékű diverzifikációjához, olvasható a Haszon cikkében.

Az A-vitamin terminológia és a táplálkozási ajánlások emiatt számos bizonytalanságot tartalmaznak, hangsúlyozza Bánáti Diána és Ralph Rühl az International Journal for Vitamin and Nutrition Research című folyóiratban közzétett publikációjukban.

Megvizsgálták a jelenlegi helyzetet, a szakemberek javaslatokat tettek arra, hogy az új kutatási eredményeket miként lehetne beépíteni az élelmiszerjogba.

Elemzésük során kiderült, hogy a hatályos szabályozás számos bizonytalansági tényezőt tartalmaz. Az A-vitamin és a provitamin-A terminológia különösen fontos a táplálkozási irányelvek kidolgozása szempontjából. Az olyan kifejezések, mint a retinol és a béta-karotin, nem egyes konkrét anyagokra, hanem vegyületcsoportokra utalnak.

A több mint 80 év után, 2021-ben azonosított, új A5-vitamin megnevezése és kategorizálása kiemelten fontos. Ez az A-vitamin egyik alcsoportjaként vagy önálló új vitamin kategóriaként is definiálható.

A jelenleg alkalmazott terminológia és a táplálkozási irányelvek alapján a szakemberek az A-vitamin altípusaként való kategorizálást javasolják, önálló A-vitamin-hatással azonban. Az élelmiszerek dúsítására vonatkozó nemzeti és nemzetközi előírásokat sem harmonizálták, a kutatók javasolták ezek javítását és aktualizálását is.

Az A5-vitamin természetes módon a gyümölcsökben és zöldségekben, különösen a leveles zöldségekben és a gyökérzöldségekben fordul elő. A nyugati lakosság akár 95 százaléka nem éri el az ajánlott gyümölcs- és zöldségfogyasztást, ez pedig specifikus A5-vitamin hiányt is okozhat. Míg más vitaminok hiányának megelőzésére már léteznek étrend-kiegészítők, addig az A5-vitamin célzott pótlására eddig nem volt megoldás.

Nyitókép: Shutterstock