![Kapszulák világos háttéren](https://in.hu/media-library/eyJhbGciOiJIUzI1NiIsInR5cCI6IkpXVCJ9.eyJpbWFnZSI6Imh0dHBzOi8vYXNzZXRzLnJibC5tcy81MjMwODE3My9vcmlnaW4uanBnIiwiZXhwaXJlc19hdCI6MTc3NDQ4MTA3NH0.un-gRSc3UKFjf-daDer1IKmZLAN40bLOthlEsLtRe0I/image.jpg?width=1200&height=600&quality=85&coordinates=0%2C50%2C0%2C164)
Új vitamint találtak majdnem egy évszázad után
Az általános, ma is használt A-vitamin elnevezés a múlt század közepén kialakított szabályozáson és nevezéktanon alapul. Az 1980-as évektől kezdve a molekuláris biológiai módszerek, az analitikai technikák jelentős fejlődése, valamint a háttérben álló élettani mechanizmusok mind jobb megismerése hozzájárult az A-vitaminra vonatkozó terminológia nagymértékű diverzifikációjához, olvasható a Haszon cikkében.
Az A-vitamin terminológia és a táplálkozási ajánlások emiatt számos bizonytalanságot tartalmaznak, hangsúlyozza Bánáti Diána és Ralph Rühl az International Journal for Vitamin and Nutrition Research című folyóiratban közzétett publikációjukban.
Megvizsgálták a jelenlegi helyzetet, a szakemberek javaslatokat tettek arra, hogy az új kutatási eredményeket miként lehetne beépíteni az élelmiszerjogba.
Elemzésük során kiderült, hogy a hatályos szabályozás számos bizonytalansági tényezőt tartalmaz. Az A-vitamin és a provitamin-A terminológia különösen fontos a táplálkozási irányelvek kidolgozása szempontjából. Az olyan kifejezések, mint a retinol és a béta-karotin, nem egyes konkrét anyagokra, hanem vegyületcsoportokra utalnak.
A több mint 80 év után, 2021-ben azonosított, új A5-vitamin megnevezése és kategorizálása kiemelten fontos. Ez az A-vitamin egyik alcsoportjaként vagy önálló új vitamin kategóriaként is definiálható.
A jelenleg alkalmazott terminológia és a táplálkozási irányelvek alapján a szakemberek az A-vitamin altípusaként való kategorizálást javasolják, önálló A-vitamin-hatással azonban. Az élelmiszerek dúsítására vonatkozó nemzeti és nemzetközi előírásokat sem harmonizálták, a kutatók javasolták ezek javítását és aktualizálását is.
Az A5-vitamin természetes módon a gyümölcsökben és zöldségekben, különösen a leveles zöldségekben és a gyökérzöldségekben fordul elő. A nyugati lakosság akár 95 százaléka nem éri el az ajánlott gyümölcs- és zöldségfogyasztást, ez pedig specifikus A5-vitamin hiányt is okozhat. Míg más vitaminok hiányának megelőzésére már léteznek étrend-kiegészítők, addig az A5-vitamin célzott pótlására eddig nem volt megoldás.
Nyitókép: Shutterstock