Dizájnertáskák ihletik Ázsia legjobb séfjének süteményeit

Dizájnertáskák ihletik Ázsia legjobb séfjének süteményeit

Natsuko Shoji mindössze 27 éves, most azonban őt választották meg Ázsia legjobb séfjének. Saját trendi és szakmailag is elismert étterme van Tokióban, és a főzés mellett a különleges desszertek is közel állnak hozzá.

Idén 10. alkalommal osztották ki az Asia’s 50 Best Restaurants Academy díjait, melyen belül a legjobb ázsiai séfnek járó címet a japán Natsuko Shoji vitte el, mellyel így ő az első japán, aki ezt a címet birtokolja. A fiatal séfnek nem ez az első nagy elismerése, két évvel ezelőtt az Ázsia legjobb cukrász kitüntetés landolt nála.

A The World's 50 Best Restaurant Academy a díj indoklásában Shoji eleganciáját, perfekcionizmusát, kreatív látásmódját és a részletekre való odafigyelését emelte ki. De nemcsak ők ismerik el a tokiói szakembert, korábban már a világ leghíresebb séfjeit is lenyűgözte, többek közt a három Michelin-csillagos dán René Redzepit és a molekuláris gasztronómia spanyol ikonját, Ferran Adriàt, és olyan celebek is odáig vannak érte, mint David Beckham.

Sok sikeres szakácshoz hasonlóan Shoji is már nagyon fiatalon elkezdett érdeklődni a gasztronómia iránt. Középiskolás korában egy iskolai feladat során szeretett bele a cukrászművészetbe. A főiskola elvégzése után úgy döntött, hogy szenvedélye lesz a hivatása, a progresszív, francia stílusú tokiói Florilège-ben kezdett dolgozni, ez az étterem 2021-ben "Az Ázsiai 50 legjobb étterme" listáján a hetedik helyet szerezte meg.

Jelenleg a tokiói Été (azaz franciául 'nyár') nevű éttermet vezeti, melynek ő a tulajdonosa is, és nemcsak Japán, de egész Ázsia egyik legmenőbb helyévé nőtte ki magát az utóbbi években. Korábban csak cukrászdaként működött, ám a 2019-es váltás óta fine dining étteremként működnek, ahol tízfogásos kóstolómenüvel bizonyítják estéről estére a rátermettségüket.

Shoji ennek ellenére nem távolodott el nagyon a desszertektől, szezonális, helyi alapanyagokat, japán tradíciókat és modern technológiákat ötvöző édességeit leggyakrabban dizájner táskák (mint a Louis Vuitton híres Damier mintája vagy a Chanel Matelassé táskája) ihletik.

Nyitókép: Instagram/pat2bach