Odavagy a süteményekért? Akkor ezt a babkás majomkenyeret muszáj kipróbálnod!
A babka egyértelműen az elmúlt időszak egyik sláger süteménye, ennek apropóján pedig egy izgalmas babka-szerű majomkenyér receptet mutatunk be Natasha Feldman új szakácskönyvéből, a Dinner Party Projectből.
A profi és az amatőr cukrászok is jól tudják, hogy a majomkenyér alapja a boltban vásárolt, hűtött kekszes tészta, ezáltal pedig a szóban forgó recept elkészítése nagyon kevés előkészületet igényel.
Sokak szerint úgy lehet a leggyorsabban haladni, ha a majomkenyér alapját akár egy nappal korábban előkészítjük és a hűtőbe tesszük, majd egy órával a sütés előtt kivesszük azt. Így nagyban megkönnyíted a saját dolgodat, és friss süteményt tálalhatsz az asztalra.
Amennyiben érdekel, hogy miként készítheted el ezt a finomságot, a recepted és az instrukciókat a cikk további részében megtalálod!
Ez is érdekelhet: Egy egyszerű kávés, fehér csokis sütemény recept a hétvégére
Majomkenyér:
56 gramm sótlan vaj (megolvasztva);
475 gramm kelt tészta;
3 evőkanál kristálycukor;
1 teáskanál fahéj;
¼ teáskanál kóser só;
85 gramm félédes csokoládé, apróra vágva;
½ teáskanál nagyszemű tengeri só, elosztva.
Szósz:
85 gramm sótlan vaj;
100 gramm világos barna cukor;
¼ teáskanál kóser só;
11,5 gramm kakaópor;
1 teáskanál vanília kivonat.
Útmutató az elkészítéshez:
1. Melegítsd elő a sütőt 177 fokra. Kissé olajozd meg a sütőpapírral bélelt 22 cm x 13 cm méretű kenyérsütő formát.
2. Önts bele olvasztott vajat egy nagy, újrazárható műanyag zacskóba. Készíts egy egyszerű kelt tésztát, majd formázz belőle golyókat és tedd a zacskóba. Zárd le a zacskót, és rázd össze.
3. Tedd bele a zacskóba a kristálycukrot, a fahéjat és a sót, és ismét alaposan rázd össze.
4. A fém kenyérsütőforma alját borítsd be a cukros tésztagolyók felével, és egyenletesen szórd meg csokoládéval és ¼ teáskanál nagyszemű tengeri sóval.
5. Tedd bele a maradék tésztát, és enyhe nyomással egyenesítsd ki a tetejét. Ha maradt még cukor a zacskóban, szórd a tetejére.
6. Ezután jön a szósz: Egy kis serpenyőben, közepes lángon olvaszd meg a vajat. Adj hozzá világosbarna cukrot és sót, ezután pedig folyamatosan keverd, amíg a cukor feloldódik, körülbelül 3-4 percig. Ezután vedd le a tűzről, és keverj bele kakaóport és vaníliát.
7. Öntsd a szószt egyenletesen a majomkenyérre. Fordítsd meg a serpenyőt, hogy a szósz teljesen befedje a tetejét, mivel ez a ragasztó, ami összetartja a kenyeret.
8. Süsd az ételt addig, amíg a teteje aranybarna nem lesz, és amíg a belseje át nem sül, ez körülbelül 30-40 perc. Ezután szórjuk meg a tetejét a maradék ¼ teáskanál nagyszemű tengeri sóval.
9. Hagyd a majomkenyeret 20 percig pihenni a tepsiben. Egy kést csúsztass körbe a szélén, hogy meggyőződj róla, hogy a kenyér nem tapad a serpenyőhöz, majd a sütőpapír segítségével emeld ki egy tányérra.
Forrás: PureWow
Kép: Shutterstock