Probiotikumok az immunrendszerben

Bizonyos baktériumok visszafordíthatják a depressziót

Egy baktériumtípus segít az agynak kezelni a stresszt, a szorongást és a depressziót.

A „jó baktériumként” is ismert probiotikum, a Lactobacillus fokozhatja a szervezet ellenálló képességét a környezeti stresszel szemben, és csökkentheti a depresszió és a szorongás tüneteit, olvasható a PsyBlog cikkében.

Egy tanulmány szerint a Lactobacillus faj védő szerepet mutat a stresszel szemben, elhárítja a szorongást és a depressziót.

A Lactobacillus megtalálható az erjesztett élelmiszerekben, például a joghurtban, a kefirben és a sajtban, de a probiotikus étrend-kiegészítők sokkal nagyobb koncentrációban tartalmazzák.

A depresszió és a szorongás a két leggyakoribb, emberek millióit érintő mentális betegség, a jelenlegi kezelések azonban nem megfelelőek.

Dr. Alban Gaultier, a tanulmány vezető szerzője elmondta, felfedezésük megmutatja, hogyan befolyásolja a bélben élő Lactobacillus a hangulatzavarokat az immunrendszer hangolásával.

„Kutatásunk kikövezheti az utat a szorongás és a depresszió számára nagyon szükséges terápiás szerek felfedezése felé”

– fogalmazott.

A bél mikrobióta, azaz a bélflóra az emésztőrendszerben élő mikroorganizmusok, köztük vírusok, baktériumok és gombák trillióiból áll. A bélflóra, az immunrendszer és az agy közötti kapcsolat a mentális egészség és a jóllét javításának lehetséges terápiáinak keresésére ösztönözte a tudósokat.

Bármilyen betegség vagy rossz szokás, például a testmozgás hiánya, a rossz étrend, az ivás és a dohányzás károsíthatja a mikrobiomot, ami olyan súlyos problémákhoz vezethet, mint a rák és a hangulatzavarok.

A probiotikumokkal kapcsolatos korábbi tanulmányok, a mikroorganizmusok hatalmas száma és a mikrobiom összetettsége miatt, nehezen tudták meghatározni, hogy mely konkrét baktériumok befolyásolják egymástól függetlenül az emberi agy egészségét.

A kutatás a Lactobacillus több törzsét, például a L. intestinalist és a L. murinust vizsgálta egerekben történő eltávolításukkal.

Az eredmények azt mutatták, hogy a Lactobacillus-fajokat nélkülöző egerek stresszesebb és szorongóbb módon viselkedtek. Ez rámutat a probiotikus laktobacillusok fontosságára, és arra, hogy hiányuk súlyosbíthatja a depressziót és a szorongást.

Dr. Andrea Merchak, a tanulmány első szerzője szerint az eredményekkel új eszközökkel rendelkeznek a probiotikumok fejlesztésének optimalizálásához, ami felgyorsíthatja az új terápiák felfedezését.

„A legfontosabb, hogy most már megvizsgálhatjuk, hogyan lehetne a Lactobacillus és/vagy az interferon-gamma egészséges szintjének fenntartását a szorongás és a depresszió megelőzésére és kezelésére vizsgálni.”

Nyitókép: Shutterstock