egy férfi és egy nő fotózkodnak egy stégen telefonnal

Barátság az exeddel? − ezzel az 5 tippel nem lehetetlen

Szakítani nehéz, de még nehezebb, ha még mindig nagyon kedveled az illetőt, vagy ha sok közös barátotok van.


Dr. Alyssa Roberts klinikai pszichológus eredetileg a Pure Wow-val osztotta meg véleményét a kérdésben, hogy hogyan barátkozhatsz mégis az exeddel. Roberts azt mondja, először tedd fel az alábbi a 3 kérdést magadnak.

​Miért akarod tartani a kapcsolatot a volt partnereddel?

Fontos, hogy lelkiismeretvizsgálatot végezz, és próbáld kideríteni a valódi indítékaidat, mielőtt belevetnéd magad a barátságba a volt romantikus partnereddel. Ha valóban élvezed a másik személy társaságát, akkor mehet a barátkozás.

Ezt az aspektust azonban nehéz elkülöníteni más bonyolult érzésektől, ezért legyél kíméletlenül őszinte magadhoz, és ne csak azért lépj be egy barátságba, mert feldolgozatlan érzelmeid vannak, vagy mert nehezen alkalmazkodsz a másik személy nélküli mindennapi élethez.

​Érzelmileg felkészültél arra, hogy barátságot tarts fenn az exeddel?

Az olyan megoldatlan érzések, mint a megbántottság, a harag vagy a féltékenység azt jelzik, hogy talán nem ez a legjobb pillanat a barátság megkísérlésére.

Ha összerezzensz a gondolattól, hogy az exed egy másik nőről beszélget veled, vagy felforr a véred, ha eszedbe jut egy öt évvel ezelőtti vitátok, akkor valószínűleg jobb, ha egyelőre magadra koncentrálsz. Nézni, ahogy valaki más továbblép, amikor te még nem, semmiképpen sem kedvez a gondtalan barátságnak.

​Hallotta már a jelenlegi szerelmi partnered, hogy szeretnél az exeddel barátkozni?

egy l\u00e1ny \u00e9s egy fi\u00fa \u00e1ll egy fesztiv\u00e1lon egym\u00e1snak vetett h\u00e1ttal

Fotó: Unsplash

Fontos, hogy nyíltan és őszintén beszélj arról, hogy szeretnéd fenntartani a barátságot az exeddel, ha jelenleg randizol valakivel. Az, hogy kivel akarsz barátkozni, rajtad múlik, de az átláthatóság kritikus fontosságú, ha nem akarod, hogy az exeddel való újradefiniált kapcsolatod szabotálja az alakulófélben lévő romantikus kilátásaidat.

Most pedig íme pár alapvető szabály, amit érdemes betartanotok a zökkenőmentes barátkozáshoz.

​1. Állíts fel világos határokat!

A dolgok elég gyorsan furcsává válhatnak az exszel való barátság korai szakaszában, ezért már a kezdetektől fogva állítsatok fel világos irányelveket azzal kapcsolatban, hogy milyen viselkedés elfogadható és milyen nem. Mindkét félnek időt kell szánnia arra, hogy felmérje a komfortérzetét, és ennek megfelelően szabjon határokat. Ez segít biztosítani, hogy mindketten ugyanazon az oldalon álljatok, és hasonló elvárásokat fogalmazzatok meg.

​2. Szánj rá időt!

Lassan és óvatosan haladjatok a dolgokkal, hogy elkerüljétek az elhúzódó érzelmi reakciók kiváltását. Később szükség esetén menet közben is módosíthatjátok a határokat.

​3. Hagyjátok a múltat ott, ahová tartozik!

egy n\u0151 \u00e9s egy f\u00e9rfi s\u00e9t\u00e1l egy erdei \u00faton egym\u00e1s mellett

Fotó: Unsplash

A tiszta lap mentalitás a siker kulcsa, ha egy exszel való barátságot akarsz kezdeni. Inkább a friss plátói kapcsolat kialakítására koncentrálj, mintsem régi romantikus érzelmek vagy viták felelevenítésére.

​4. Ne hagyatkozz kizárólag az exedre az érzelmi támogatásért!

Csábító lehet felhívni az exedet, ha családi dráma, munkahelyi igazságtalanság vagy akár nézeteltérés van egy új romantikus kapcsolatban, de nem tanácsos kizárólag az exedre támaszkodni érzelmi támogatásért. Ehelyett inkább más barátoktól vagy terapeutától kérj segítséget. Az egészséges barátságokban nem teszünk fel mindent egy lapra.

​5. Tartsátok tiszteletben egymás magánéletét!

Működő ökölszabály, hogy tartózkodtok attól, hogy egymás személyes ügyeiről vagy korábbi kapcsolatairól kérdezősködtök − különösen akkor, ha a másik nem hozta szóba a témát.

Nyitókép: Unsplash