Barátnők egymás mellett ülnek és nevetnek

Az ilyen típusú barátság sokat számít az egészségünknek

4 módja annak, hogy az erős barátságok az egészségünkre válhatnak, ahogy öregszünk.

A legtöbb szakértő a hosszú, egészséges élet titkát olyan dolgoknak tulajdonítja, mint a testmozgás, a tápláló étrend, a kevesebb stressz, a jó egészségügyi ellátás és az barátságokkal teli társasági élet.

Egy 2023-as tanulmány szerint az erős kötődések mind a szűk társadalmi körökkel, mind a nagyobb csoportokkal kapcsolatban állnak a jobb mentális egészséggel és jólléttel. Az idősebb felnőtteknél nagyobb az elszigeteltség kockázata.

A kutatások azt mutatják, hogy a magányosság gyakorisága nő, míg a szociális hálózatok az életkor előrehaladtával szűkülnek.

Dr. Charlynn Ruan klinikai pszichológus elmondása szerint a magány az egyik legnagyobb probléma az idősebb felnőttek körében, és súlyosan befolyásolja az egészséget és a jóllétet.

„A barátok megléte az egyik legnagyobb tényező, amely befolyásolja az időskori fizikai és mentális egészséget. Bár a család minden bizonnyal segít a társadalmi aktivitási kvóta teljesítésében, a barátságok valami különlegeset nyújtanak.”

A barátságok teljesen másképp hatnak a jólétünkre, a barátainkat mi választjuk, a családunkat nem.

Íme, öt módja annak, hogy az erős barátságok jótékonyan hatnak az egészségünkre és a jóllétünkre.

1. Hosszabb élettartam

Az erős barátság elengedhetetlen fontosságúak a hosszú élethez. Egy 2010-es, 148 különböző tanulmányt vizsgáló átfogó metaanalízis megállapította, hogy az erős társas kapcsolatok 50%-kal növelik a túlélési esélyeket, vagyis segítenek abban, hogy tovább éljünk. Ezek hiánya azonban ellenkező hatást vált ki, a kutatások szerint a magány és a társadalmi elszigeteltség 26%-kal, illetve 29%-kal növeli a korai halálozás kockázatát

2. Erősebb immunrendszer és fizikai egészség


A barátságok és a társas kapcsolatok nem csak a léleknek tesznek jót, hanem az egészségnek is, mondja Dr. Neha Chaudhary, a Massachusetts General Hospital pszichiátere. A társas kapcsolatok hiánya például magasabb betegségkockázattal jár, a kutatások szerint például 29%-kal nagyobb a szívbetegség és 32%-kal nagyobb a sztrók esélye.

A kutatások szerint a társas kapcsolatok hiánya emellett növelheti a vírusokra és a légúti betegségekre, köztük a koronavírusra való fogékonyságot.

3. Jobb kognitív egészség és memória

A barátokkal való rendszeres interakció fenntartja a szociális elkötelezettségünket, ami fontos a kognitív egészségünk szempontjából. A társas tevékenységekben való részvétel segíthet aktívan tartani az elmét, és csökkentheti a kognitív hanyatlás kockázatát.

Bizonyítékok támasztják alá a társadalmi aktivitás és az olyan kognitív egészségügyi markerek közötti kapcsolatot, mint a munkamemória, a vizuális és térbeli képességek, a feldolgozási sebesség és az általános végrehajtó működés (olyan készségek összessége, amely olyan dolgokat foglal magában, mint a tervezés, az önkontroll és az utasítások követése).

A magány olyan erős hatással van az agyműködésre, hogy egy 12 éves, idősebb felnőtteket követő tanulmány szerint a kognitív képességek 20%-kal gyorsabban romlottak azoknál az embereknél, akik magányosnak vallották magukat. Más kutatások szerint a társadalmi elszigeteltség és a krónikus magány növeli az Alzheimer-kór és a demencia kockázatát, utóbbiét akár 50%-kal is.

4. Csökkentett stressz, szorongás és depresszió kockázat

A barátság nagyszerű stresszoldó, a barátokkal való nevetés és örömszerzés csökkentheti a stresszt, ami pedig pozitív hatással van a fizikai egészségre, például csökkenti a vérnyomást. Emellett érzelmi támogatást is nyújt, ami alapvető fontosságú a mentális jólléthez. Ha van kivel megosztani a gondjainkat és örömeinket, az vigaszt és erőt adhat, kortól függetlenül.

A magány a szorongás és a depresszió fokozott kockázatával jár együtt. Több hosszú távú tanulmány áttekintéséből is kiderült, hogy azoknál az embereknél, akik gyakran érzik magukat magányosnak, kétszer nagyobb a depresszió kialakulásának kockázata, mint akik ritkán vagy soha nem érzik magukat magányosnak.


(Glamour)

Nyitókép: Shutterstock