Tál barna rizs

Egy egyszerű lépés sokkal jobb ízűvé teszi a barna rizst

Alig néhány perc alatt feldobhatjuk vele a rizst.

A zsenge, enyhén diós ízű barna rizs elkészítéséhez egyetlen apró trükkre van szükség, hogy ízesebb és finomabb legyen, ami semmibe nem kerül.

Ezt a fontos lépést gyakran figyelmen kívül hagyják, pedig rendkívül egyszerű: csak vegyük le a serpenyőt a tűzről, és hagyjuk a főtt rizst lefedve állni körülbelül 10 percig, hogy abbahagyja a gőzölgést. Ez más teljes kiőrlésű gabonafélékre is vonatkozik, mint például a farro, a búzabogyó és a cirok.

A barna rizsben az endospermiumot, azaz a magfehérjét körülvevő, tápláló és kiadós korparéteg sértetlenül megmarad. Az, hogy a barna rizsszemeket lefedve állni hagyják, lehetővé teszi, hogy azok további nedvességet szívjanak fel a gőzből, és sokkal kevésbé rágós szemcsékkel és ízzel rendelkezik, mintha közvetlenül az összes víz felszívódása után ennénk meg.

Időbe telik, amíg a felszívott víz egyenletesen eloszlik a szemekben, és hidratálja a keményítőt a közepén. A forró rizs azonnali tálalásakor a felszínközeli nedvesség egy része látható gőz formájában elpárolog, így a korpa egy kicsit szárazabb és szilárdabb marad.

Az alábbiakban lépésenként mutatjuk meg, hogyan készíthető el a tökéletes barna rizs.

1. Öblítés

A szállítás során minden szemcse egymáshoz dörzsölődik, és a finom részecskék lekaparódnak. Ennek eltávolításához egyszerűen tegyük a rizst egy tálba, fedjük le egy-két centiméterrel hideg vízzel, és a kezünkkel forgassuk össze a rizst. Öntsük le a vizet, és szűrjük le egy dróthálós szűrőben.

2. Áztatás (opcionális)

Mivel korparéteg borítja, amiben a sok erős rost található, a barna rizs és a teljes kiőrlésű gabonafélék számára előnyös lehet az éjszakai, vagy akár egyórás áztatás. Ha sietünk, kihagyhatjuk ezt a lépést. Ha azt hallotta, hogy a teljes kiőrlésű gabonákat azért kell áztatni, hogy eltávolítsák a fitátokat, amelyek megakadályozhatják egyes tápanyagok felszívódását, ne aggódjon.

Ha azt hallottuk, hogy a teljes kiőrlésű gabonákat azért kell áztatni, hogy eltávolítsák a fitátokat, amelyek megakadályozhatják egyes tápanyagok felszívódását, ne aggódjunk. Táplálkozástudományi szempontból a fitátok és az ásványi anyagok felszívódása körüli aggodalmak túlzónak tűnnek. A fitátokban gazdag étrend rendszeres fogyasztása korlátozhatja az „anti-tápanyag” effektust, amint azt a Journal of Nutrition című folyóiratban 2015-ben megjelent tanulmány kimutatta.

A legjobb rizsfőzési módszerek

Abszorpciós módszer: A rizs felforralása: egyszerűen forraljunk fel 2 csésze vizet, adjunk hozzá 1 csésze rizst, forraljuk fel újra, majd csökkentsük a hőfokot alacsonyra, állítsunk be egy időzítőt 35 percre, és főzzük lefedve, amíg a víz fel nem szívódik. Ezután 10 percig állni hagyjuk.

Ha a „tészta-szerű” főzést preferáljuk, forraljunk fel egy fazék vizet, adjuk hozzá a gabonát, és főzzük puhára, majd csöpögtessük le. Ezután mindenképpen tegyük vissza a forró gabonát a fazékba, fedjük le, és hagyjuk állni 10 percig.

(HuffPost)

Nyitókép: Shutterstock