Készítsd el te is a baszkok sütőtökös sajttortáját!
Az észak-spanyolországi klasszikusan égetett édességen egy sütőpapírral bélelt formában készül, és a sötét, repedezett oldalú teteje nem csak elvárt, hanem nagyon is ajánlott! Az olyan fűszerek pedig, mint a fahéj, a gyömbér és a szegfűszeg minden egyes krémes szeletet melegséggel hatnak át, így bármelyik hűvös őszi napon jól fog esni.
Hozzávalók (12 szelethez)
- 3 db 225 gramm csomag krémsajt, szobahőmérsékleten
- 300 g kristálycukor
- 425 g (dobozos) tiszta sütőtökpüré
- 3 nagy tojás, szobahőmérsékletű
- 1 nagy tojássárgája, szobahőmérsékletű
- 1 evőkanál őrölt fahéj
- 1 teáskanál vaníliapaszta vagy vaníliakivonat
- ½ teáskanál őrölt gyömbér
- ¼ teáskanál őrölt szegfűszeg
- ¼ teáskanál őrölt szerecsendió
- 5,9 dl tejszín, elosztva
- ½ teáskanál kóser só, plusz még több só
- 42 g teljes kiőrlésű liszt
- 2 teáskanál porcukor
- 2 evőkanál amaro (például Averna vagy Montenegro; opcionális)
Tipp: A szobahőmérsékletű hozzávalók nagyon fontosak ennek a receptnek az elkészítése során, mivel így sima és bársonyos lesz a tészta. Hagyjuk a krémsajtot a konyhapulton állni, amíg teljesen megpuhul, mielőtt felvernénk a hozzávalókat.
Elkészítés
1. Helyezzünk egy rácsot a sütő közepére; melyet melegítsünk elő 205°C-ra. Béleljük ki a tepsit két nagy, egymást átfedő sütőpapír lappal, hogy az legalább 5 centiméterrel magasabbra nyúljon, mint a tepsi teteje. Tegyük egy peremezett sütőlapra.
2. A három 225 grammos krémsajtot és 300 g kristálycukrot verjünk fel közepes sebességen, amíg csomómentes nem lesz, kb. 2 percig. Adjuk hozzá a tiszta sütőtökpürét, és keverjük össze, hogy összeálljon, kb. 30 másodpercig. Kaparjuk le a tál oldalát, majd adjunk hozzá 3 nagy, szobahőmérsékletű tojást és 1 nagy, szobahőmérsékletű tojássárgáját, egyenként, és minden egyes hozzáadás után verjük addig, amíg a keveréket be nem építjük, mielőtt újabbakat adnánk hozzá.
3. Csökkentsük a sebességet közepesen alacsonyra, és közben adjunk a keverékhez 1 evőkanál őrölt fahéjat, 1 teáskanál vaníliapasztát vagy vaníliakivonatot, ½ teáskanál őrölt gyömbért, ¼ teáskanál őrölt szegfűszeget, ¼ teáskanál őrölt szerecsendiót, 4,8-5 dl tejszínt és ½ teáskanál kóser sót. Addig verjük, amíg össze nem keveredik, körülbelül 30 másodpercig.
4. Váltsunk alacsony sebességre, adjuk hozzá a lisztet egy finom szemű szitán, és keverjük kb. 15 másodpercig, amíg össze nem áll a keverék. Ha kész, kaparjuk a tésztát az előkészített serpenyőbe.
5. Süssük a sajttortát, amíg a teteje mély aranybarnára sül, de a közepe még mindig nagyon remeg, kb. 1 órán át. Ha kész, tegyük át a formát egy rácsra, és hagyjuk kihűlni a sajttortát (ahogy hűl, drasztikusan össze fog esni. Vegyük ki a sajttortát a formából, majd óvatosan távolítsuk el a sütőpapírt és tegyük át az édességet egy tálra.
6. Egy kis tálban keverjünk fel 2 teáskanál porcukrot, egy csipetnyi sót és a maradék tejszínt, amíg lágy habcsúcsok nem képződnek. Adjunk hozzá 2 evőkanál amarót, és addig verjük, amíg a tejszín ismét lágy csúcsot nem kap. Szeleteljük fel a sajttortát, és tálaljuk az amarós tejszínhabbal.
Nyitókép: Shutterstock