birsalma

Nem is gondolnád, mennyi jótékony hatással bír a birsalma

Bár rendkívül egészséges a birsalma, nem tartozik éppen a legnépszerűbb gyümölcsök közé. Ha nyersen nem is jön meg hozzá az étvágyunk, kompót, leves, lekvár vagy birsalmasajt formájában mindenképp érdemes vele egy-egy próbát tennünk. Alább összeszedtük azokat az egészségügyi előnyöket, amiért annyira ajánljuk ezt az aranyalmának vagy birskörtének is nevezett őszi termést.


1. Pusztítja a baktériumokat

Több kutatás is azt igazolta, hogy a gyümölcsök hozzájárulhatnak a szervezetben lévő káros baktériumok elszaporodásának megakadályozásához. Ilyen a birsalmalé is, amely képes gátolni a Helicobacter pylori baktériumtörzs növekedését, amely a gyomor nyálkahártyáján sebek és fekélyek kialakulásáért felelős lehet.

2. Magas Antioxidáns-tartalommal bír

A birsalma nemcsak C-vitaminban bővelkedik, hanem számos más antioxidánst is tartalmaz – például koffeoil-kinsavat és rutint, amelyek szintén fontosak az egészség megóvása szempontjából.

3. Elősegíti az emésztést

birsalmasajt

Birsalmasajt

Fotó: Shutterstock

A népgyógyászatban a birsalma magjait gyakran alkalmazták emésztési problémák – például székrekedés és hasmenés – kezelésére. Kutatók nemrég pedig szintén alátámasztották a gyümölcs és a magvak gyógyhatásait, azaz a birsalma valóban segíthet enyhíteni a székrekedést és támogatja a rendszeres székletürítést.

4. Szívünknek is ajánlott

Számos tanulmányban arra derült fény, hogy a birsalma jótékony hatással lehet a szív egészségére is.

Egy vizsgálat például arra jutott, hogy cukorbeteg patkányoknak adott gyümölcskivonat csökkentette az összkoleszterin, az LDL ("rossz") koleszterin és a trigliceridek szintjét, amelyek mind jelentős kockázati tényezői a szívbetegségek kialakulásának.

5. Hozzájárul a gyors sebgyógyuláshoz

\u200bBirsalm\u00e1b\u00f3l k\u00e9sz\u00fclt leves

Birsalmából készült leves

Fotó: Shutterstock

A múltban a birsalma magjait és leveleit gyakran alkalmazták a sebek gyógyulásának felgyorsítására és a szövetek regenerációjának támogatására.

Az utóbbi időben több kutatás is megerősítette, hogy ez a gyümölcs jelentős gyógyító hatásokkal bír.

Egy friss tanulmány bebizonyította, hogy a magok elősegíthetik a sebgyógyulást azáltal, hogy serkentik az új szövetek képződését a sérülés helyén.

Nyitókép: Shutterstock