két almát tart a szeme elé egy kislány

5 gyümölcs, amit nem szabad kihagynod ősszel az étrendedből

Talán nem ez jut először eszünkbe az őszről, pedig az évszak a nyárhoz hasonlóan bővelkedik lédús gyümölcsökben. Ha egészségesebb alternatívát keresel a cukros nassolnivalók helyett, vagy csak szeretnéd kicsit feldobni a kedvenc őszi ételeidet, olvass tovább, hogy megismerd a kedvenceinket!


Áfonya

\u00e1fony\u00e1s pite

Fotó: Unsplash

Az ősz beköszöntével gyorsan eszünkbe jut az áfonya, mint az évszak egyik legmeghatározóbb gyümölcse. Akár házi áfonyaszószban, akár kedvenc őszi koktélunkban, ezek a kis bogyók lenyűgöző egészségügyi előnyük mellett kellemes ízkavalkádot is kínálnak.

Bár az áfonyalé népszerű, a cukrozatlan fajták választása maximalizálja a hozzáadott cukrok nélküli táplálkozási előnyöket. Egy csésze apróra vágott áfonya körülbelül 5 gramm élelmi rostot biztosít, elősegítve az egészséges emésztőrendszert és támogatva a kiegyensúlyozott bélmikrobiomot.

​A kutatások számos, az áfonyával kapcsolatos egészségügyi előnyre hívják fel a figyelmet:

Rákmegelőzés

Tanulmányok szerint az áfonyakivonat magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően segíthet gátolni bizonyos rákos sejtek, különösen a prosztata- és vastagbélrák növekedését.

Csökkentett gyulladás

Az áfonyában található vegyületek, mint például a kvercetin és az ursolsav, segíthetnek csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásjelzőket, hozzájárulva az általános egészségi állapothoz.

Javított húgyúti egészség

Az áfonyában található proantocianidinek megakadályozzák, hogy az E. coli baktériumok megtapadjanak a húgyhólyag falán, így a húgyúti fertőzések kockázata körülbelül egyharmadával csökkenhet.

​Tök

s\u00fct\u00f6t\u00f6k

Fotó: Unsplash

Bár gyümölcs, a tök a tökfélék családjába (Cucurbitaceae) tartozik, az uborka és a dinnye mellett. Pikáns íze miatt a konyhai kontextusban gyakran a zöldségfélék közé sorolják.

Konzerv formájában egész évben kapható, ha azonban a legfrissebb termést szeretnénk megkóstolni, a legtöbb fajtának ebben az évszakban van szezonja. A sütőtök élénk narancssárga árnyalata árulkodó jele gazdag antioxidáns-tartalmának, különösen a béta-karotinnak, amely segít leküzdeni az oxidatív stresszt, és csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát. Sőt, egy csésze sütőtök a napi ajánlott káliumbevitel körülbelül egyharmadát biztosítja, így tápláló kiegészítője az étrendnek.

A sütőtök emellett a Halloween kedvelt alapanyaga, így kellemes választás az ünnepi ételekhez is, legyen szó sós levesekről vagy édes pitékről.

​Alma

alm\u00e1k egy t\u00e1lban

Fotó: Unsplash

Egy másik kedvenc, amely egész évben kapható: az alma. A legtöbb fajta azonban kora ősszel éri el frissességének csúcsát, és ekkor szüretelhető.

Az alma különböző színei eltérő tápanyagtartalmat jelezhetnek, de erre túlságosan rástresszelni. A zöld alma savanykás, és ideális finom piték és omlós sütemények elkészítéséhez. A piros és sárga fajták pedig nemcsak színt visznek a szezonális dekorációba, hanem egyedi előnyöket is kínálnak, így nagyszerű kiegészítői az őszi recepteknek.

A cukrozatlan gyümölcslevek kellemes alternatívát jelenthetnek a teljes cukortartalmú opciókkal szemben, és egy kis őszi ízt adhatnak a desszertekhez és koktélokhoz.

​Kakiszilva

kakiszilva

Fotó: Unsplash

A kakiszilvának, más néven datolyaszilvának több fajtája létezik, a két legnépszerűbb az amerikai és a japán datolyaszilva.

Az amerikai datolyaszilva (Diospyros virginiana) jellemzően kisebb és általában kerek vagy ovális alakú. Éretten gazdag, édes íze van, melyet gyakran a méz és a sárgabarack keverékeként jellemeznek. Ha azonban éretlenül fogyasztjuk, meglehetősen fanyar és keserű lehet.

Ezzel szemben a japán datolya (Diospyros kaki) nagyobb, alakja paradicsomra emlékeztet, és simább a héja. Ezek általában édesebbek és enyhébbek, ízük a mangó és a sárgabarack keverékére emlékeztet. Élvezhetjük keményen is, ropogós textúrával, de hagyhatjuk megpuhulni is, hogy pudingosabb, mézesebb legyen. Általában késő nyártól őszig érik, így tökéletes kiegészítője a szezonális recepteknek.

​Gránátalma

gr\u00e1n\u00e1talm\u00e1s s\u00fctem\u00e9ny

Fotó: Unsplash

A gránátalma felbontása kissé bonyolultnak tűnhet, de az erőfeszítés abszolút megéri! Ha egyszer feltörsz egyet, lédús és ízletes magvak kincsesbányája fogad. Ráadásul ezeknek a szívós gyümölcsöknek lenyűgöző az eltarthatósági ideje, még hetekkel a leszedés után sem romlanak meg.

A belőle készített gyümölcslé is meglehetősen divatossá vált, és a gránátalma gyógyászati felhasználása hosszú múltra tekint vissza. Az utóbbi időben az ateroszklerózis megelőzésében és a gyulladások csökkentésében rejlő lehetőségeivel hívta fel magára a figyelmet. Amellett, hogy a gránátalma védi a sejteket a károsodástól, antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segítenek az oxidatív stressz leküzdésében. Számos tanulmány szerint a gránátalma csökkentheti a vérnyomást, a koleszterinszintet és az artériás plakkok felhalmozódását, amelyek mindegyike a szív- és érrendszeri egészség javulásával jár együtt.

Forrás: The Manual

Nyitókép: Shutterstock