5 gyümölcs, amit nem szabad kihagynod ősszel az étrendedből
Talán nem ez jut először eszünkbe az őszről, pedig az évszak a nyárhoz hasonlóan bővelkedik lédús gyümölcsökben. Ha egészségesebb alternatívát keresel a cukros nassolnivalók helyett, vagy csak szeretnéd kicsit feldobni a kedvenc őszi ételeidet, olvass tovább, hogy megismerd a kedvenceinket!
Áfonya
Fotó: Unsplash
Az ősz beköszöntével gyorsan eszünkbe jut az áfonya, mint az évszak egyik legmeghatározóbb gyümölcse. Akár házi áfonyaszószban, akár kedvenc őszi koktélunkban, ezek a kis bogyók lenyűgöző egészségügyi előnyük mellett kellemes ízkavalkádot is kínálnak.
Bár az áfonyalé népszerű, a cukrozatlan fajták választása maximalizálja a hozzáadott cukrok nélküli táplálkozási előnyöket. Egy csésze apróra vágott áfonya körülbelül 5 gramm élelmi rostot biztosít, elősegítve az egészséges emésztőrendszert és támogatva a kiegyensúlyozott bélmikrobiomot.
A kutatások számos, az áfonyával kapcsolatos egészségügyi előnyre hívják fel a figyelmet:
Rákmegelőzés
Tanulmányok szerint az áfonyakivonat magas antioxidáns-tartalmának köszönhetően segíthet gátolni bizonyos rákos sejtek, különösen a prosztata- és vastagbélrák növekedését.
Csökkentett gyulladás
Az áfonyában található vegyületek, mint például a kvercetin és az ursolsav, segíthetnek csökkenteni a szervezetben lévő gyulladásjelzőket, hozzájárulva az általános egészségi állapothoz.
Javított húgyúti egészség
Az áfonyában található proantocianidinek megakadályozzák, hogy az E. coli baktériumok megtapadjanak a húgyhólyag falán, így a húgyúti fertőzések kockázata körülbelül egyharmadával csökkenhet.
Tök
Fotó: Unsplash
Bár gyümölcs, a tök a tökfélék családjába (Cucurbitaceae) tartozik, az uborka és a dinnye mellett. Pikáns íze miatt a konyhai kontextusban gyakran a zöldségfélék közé sorolják.
Konzerv formájában egész évben kapható, ha azonban a legfrissebb termést szeretnénk megkóstolni, a legtöbb fajtának ebben az évszakban van szezonja. A sütőtök élénk narancssárga árnyalata árulkodó jele gazdag antioxidáns-tartalmának, különösen a béta-karotinnak, amely segít leküzdeni az oxidatív stresszt, és csökkentheti a krónikus betegségek kockázatát. Sőt, egy csésze sütőtök a napi ajánlott káliumbevitel körülbelül egyharmadát biztosítja, így tápláló kiegészítője az étrendnek.
A sütőtök emellett a Halloween kedvelt alapanyaga, így kellemes választás az ünnepi ételekhez is, legyen szó sós levesekről vagy édes pitékről.
Alma
Fotó: Unsplash
Egy másik kedvenc, amely egész évben kapható: az alma. A legtöbb fajta azonban kora ősszel éri el frissességének csúcsát, és ekkor szüretelhető.
Az alma különböző színei eltérő tápanyagtartalmat jelezhetnek, de erre túlságosan rástresszelni. A zöld alma savanykás, és ideális finom piték és omlós sütemények elkészítéséhez. A piros és sárga fajták pedig nemcsak színt visznek a szezonális dekorációba, hanem egyedi előnyöket is kínálnak, így nagyszerű kiegészítői az őszi recepteknek.
A cukrozatlan gyümölcslevek kellemes alternatívát jelenthetnek a teljes cukortartalmú opciókkal szemben, és egy kis őszi ízt adhatnak a desszertekhez és koktélokhoz.
Kakiszilva
Fotó: Unsplash
A kakiszilvának, más néven datolyaszilvának több fajtája létezik, a két legnépszerűbb az amerikai és a japán datolyaszilva.
Az amerikai datolyaszilva (Diospyros virginiana) jellemzően kisebb és általában kerek vagy ovális alakú. Éretten gazdag, édes íze van, melyet gyakran a méz és a sárgabarack keverékeként jellemeznek. Ha azonban éretlenül fogyasztjuk, meglehetősen fanyar és keserű lehet.
Ezzel szemben a japán datolya (Diospyros kaki) nagyobb, alakja paradicsomra emlékeztet, és simább a héja. Ezek általában édesebbek és enyhébbek, ízük a mangó és a sárgabarack keverékére emlékeztet. Élvezhetjük keményen is, ropogós textúrával, de hagyhatjuk megpuhulni is, hogy pudingosabb, mézesebb legyen. Általában késő nyártól őszig érik, így tökéletes kiegészítője a szezonális recepteknek.
Gránátalma
Fotó: Unsplash
A gránátalma felbontása kissé bonyolultnak tűnhet, de az erőfeszítés abszolút megéri! Ha egyszer feltörsz egyet, lédús és ízletes magvak kincsesbányája fogad. Ráadásul ezeknek a szívós gyümölcsöknek lenyűgöző az eltarthatósági ideje, még hetekkel a leszedés után sem romlanak meg.
A belőle készített gyümölcslé is meglehetősen divatossá vált, és a gránátalma gyógyászati felhasználása hosszú múltra tekint vissza. Az utóbbi időben az ateroszklerózis megelőzésében és a gyulladások csökkentésében rejlő lehetőségeivel hívta fel magára a figyelmet. Amellett, hogy a gránátalma védi a sejteket a károsodástól, antioxidánsokat is tartalmaz, amelyek segítenek az oxidatív stressz leküzdésében. Számos tanulmány szerint a gránátalma csökkentheti a vérnyomást, a koleszterinszintet és az artériás plakkok felhalmozódását, amelyek mindegyike a szív- és érrendszeri egészség javulásával jár együtt.
Forrás: The Manual
Nyitókép: Shutterstock