Őszibarackok zöld pasztell háttéren

Biztosan jól tárolod az őszibarackot?

Összeszedtünk néhány tippet, hogyan érdemes tárolni a nyár egyik nagy kedvencének számító őszibarackot, hogy minél tovább elálljon.

Magában, a mosogató felett fogyasztva is tökéletes, de az őszibarackot számos formájában könnyen felhasználhatjuk, akár lekvárként vagy édességekbe belesütve. Sajnos azonban, miután leszedtük vagy megvettük a boltban, az őszibarack viszonylag rövid életű, és érzékeny héja miatt hajlamos könnyen zúzódni, így pedig hamar megromlani.

Az alábbi tippekkel azonban meghosszabbíthatjuk egyik kedvenc nyári gyümölcsünk élettartamát.

Hogyan tároljuk az őszibarackot?

Az első lépés az, hogy megállapítsuk, érett-e az őszibarackunk vagy sem. Ha elég keménynek érezzük őket és nem különösebben illatosak, akkor még nem érettek. Ebben az esetben tároljuk őket a pulton szobahőmérsékleten, egy sorban, nem egymásra halmozva (hogy elkerüljük a benyomódásokat) néhány napig, vagy amíg szépen be nem érnek. Az érett őszibarack jele, ha aromás, és ha a gyümölcs héját óvatosan megnyomva kissé enged.

A legjobb, ha az érett őszibarackot azonnal elfogyasztjuk, de ha ez nem megoldható, tároljuk a hűtőben. A hűvös környezet lelassítja az érési folyamatot, és egy kis időt nyerhetünk vele. Mindkét esetben várjunk az őszibarack megmosásával közvetlenül az elfogyasztásig, mivel az őszibarack héja természetes tartósítószerrel rendelkezik, amely segít megvédeni a gyümölcshúst.

Hogyan tároljuk a felvágott őszibarackot?

Ha lehetséges, tároljuk az őszibarackot egészben, mivel a hús feltárása felgyorsítja az érési folyamatot. Ezzel együtt, ha megfelelően tároljuk a felvágott őszibarackot, akár négy napig is eltartható a hűtőben. Kezdjük azzal, hogy citrom- vagy lime-lével meglocsoljuk őket, hogy megakadályozzuk a barnulást, majd tegyük őket egy lefedett edénybe a hűtőbe.

F\u00e9lbev\u00e1gott \u00e9s eg\u00e9sz \u0151szibarack faasztalon \u00e9s fat\u00e1bl\u00e1n

Fotó: Shutterstock

Le lehet fagyasztani az őszibarackot?

Igen, teljesen le lehet fagyasztani az őszibarackot, és nagyszerű ötlet, ha el akarjuk kerülni az élelmiszer-pazarlást. A barackok a fagyasztóban körülbelül 6-12 hónapig maradnak frissek.

A fagyasztott őszibarackot bármiben felhasználhatjuk a lekvártól a zabpehelyig, vagy a turmixoktól a koktélokig. Érdemes meghámozni őket a lefagyasztás előtt, hogy később ne kelljen bajlódnunk vele. Itt vannak a lépések, amelyeket meg kell tennünk az őszibarack lefagyasztásához, hogy könnyen dolgozhassunk vele, amikor csak megkívánjuk őket:

  • Forraljunk fel egy fazék vizet, és készítsünk egy jeges vízfürdőt a fazék mellé.
  • Egy kis késsel véssünk egy sekély X-et minden őszibarack alsó végébe.
  • Tegyük az őszibarackokat 30 másodpercre a forrásban lévő vízbe, majd egy merőkanállal rakjuk őket át a jeges vízfürdőbe.
  • Óvatosan húzzuk le a barack héját a kezünkkel.
  • Magozzuk ki és szeleteljük fel az őszibarackokat, majd fektessük őket egy rétegben egy sütőpapírral bélelt tepsibe.
  • Fagyasszuk le őket körülbelül három órára, amíg megszilárdulnak.
  • A fagyasztott őszibarackszeleteket tegyük át egy fagyasztásra alkalmas, lezárt műanyag zacskóba, és rakjuk vissza a fagyasztóba.