no halakkal a szeme elott

Csirkemellpuding, lárvás rántotta és társaik: öt bizarr étel a világból

Bennünket a hideg kiráz, a világ másik felében pedig különleges csemegének vagy épp a hétköznapok mindennapos eledelének számít. Öt olyan ételt mutatunk, amitől minden európainak feláll a hátán a szőr!


Férges rántotta

Ázsiában hétköznapi dolog ízeltlábúakat fogyasztani, így nem volt nehéz kitalálni, hogy valahol Dél-Kelet Ázsiában kell keresnünk ezt a szokatlan fogást. Vietnámig kell mennünk érte, itt férgeket keverni a rántottába pont olyan hétköznapi dolog, ahogy mi kolbászt pirítunk a tojások alá a reggelinkhez. Jó kis fehérjeforrás, az biztos! Ki tudja, talán még egészségesebb is, mint a mi kolbászos rántották.

Rántott vaj

Amúgy is zsíros ételek olajban kirántva – az USA déli államainak legtöbb nemzeti ételét így lehetne elmondani. Sokszor olyasmit is kirántanak, ami a világ másik feléről már tényleg túlzásnak tűnik, de míg a rántott savanyú uborka és a rántott Snickers még úgy-ahogy elmegy, a rántott vaj ennek is egy más szintjét képviseli. Zsiradékot zsiradékban rántani – jól hangzik, ugye? A recept csupán annyi, hogy egy nagy darab cukrozott vajat lisztbe forgatnak és kirántanak. Nekünk bizarr, a texasiak viszont esküsznek rá, talán nem is tűnik ezek után meglepőnek, hogy az USA legelhízottabb városa évek óta a texasi Houston.

Élő polip

Dél-Koreába csaknem olyan híres a (számunkra) fura ételeiről, mint Japán: azok után, hogy ha meglátjuk egy piacon, hogy élő polipot rágcsálnak a helyiek, már teljes bizonyságot nyer ez az állítás. A polipkarokat frissen levágva teszik a tányérunkra, és még össze-vissza tekeregnek, amikor rájuk kerül a szójaszósz.

Csirkemellpuding

tradicionalis torok edesseg, tavuk gogsu

Fotó: Shutterstock

Mert nem mindenhol a csokis és a vaníliás ízű a nyerő! A Tavuk Göğsü egy népszerű török étel, ami az ottomán szultánok érdekes ízléséről tanúskodik. A recept itt sem bonyolult, a főtt csirkemellet pépesre darálják és vaníliapudinggal keverik össze.

Tonhalszem

Ahogy nálunk egy valamirevaló disznóvágáson a sertés utolsó belsőségeit is igyekeznek feldolgozni, úgy a japánok is megeszik a tonhalat az utolsó szemig – és ezt itt vegyük szó szerint! A tonhalszem ugyanis nagy csemege náluk. Képzeljük el, milyen lehet belőle egy egész tányérnyit megenni, amikor a vacsoránk visszanéz ránk... Ráadásul mivel a tonhalak elég nagyméretűek, a szemeik sem épp apró áfonyák, tehát nem lehet őket egy falatban lenyelni.Forrás: drivemagazine.eu

Nyitókép: Shutterstock