egy fiatal pár esküvője, körülöttük a násznép

Ez a legideálisabb életkor a házasságkötésre a tudomány szerint

Talán te sem gondoltad volna, de a tudomány segíthet meghozni néhány fontos döntést a magánéletedben is.


A házasságkötés nagy lépés, és úgy tűnik, az időzítéssel kapcsolatban elég tanácstalanok vagyunk. A tudomány azonban most meghatározta, hogy mi a tökéletes életkor a házasságkötéshez.

Az úgynevezett „37 százalékos" szabály szerint a legjobb életkor az oltár elé lépésre a 26. év.

A szám az Algorithms to Live By: The Computer Science of Human Decisions (Algoritmusok, amelyek szerint élni kellene:Az emberi döntések számítógépes tudománya) című kiadványból származik, amelyet Brian Christian újságíró és Tom Griffiths kognitív tudós írt. Könyvük szerint az emberek a legjobb döntéseket a lehetőségek 37 százalékának átvilágítása után hozzák meg.

Ez azt is jelenti, hogy például az álláspályázatok átvilágításánál a jelentkezők 37 százalékának átnézése után érdemes lenne további keresgélés nélkül kiválasztani a megfelelő képesítéssel rendelkező jelöltet. A tanulmány szerzői szerint ez az a pont, amikor a pályázók bírálói elegendő információval rendelkeznek ahhoz, hogy jó döntést hozzanak, de nem túl sokkal, hogy döntésképtelenség nehezítse őket.

A duó még tovább megy, és azt mondja, ez a szabály a partner kiválasztásánál is működik. Az a tartomány, amely alatt az emberek jellemzően 18-40 között keresik a szerelmet, a 37 százalékos határ pedig a 26 év. Ezután kezd csökkenni a lehetőségek minősége.

Úgy tűnik azonban, hogy már szakértők is egyetértenek abban, hogy a 20-as évek vége az ideális időszak a házasságkötéshez. Wyatt Fisher pszichológus szerint azért is olyan ideális ez az időszak a megállapodni vágyók számára, mert ekkor már befejezted a tanulmányaidat és elkezdted a karriered. Kelsey Torgerson klinikai szociális munkás pedig azzal érvel, hogy várjuk meg, amíg az emberi agy teljesen kifejlődik, hogy élettársat találjunk, és ez 25 éves korig nem történik meg.

egy fiatal p\u00e1r az esk\u00fcv\u0151j\u00e9n egy t\u0171zij\u00e1t\u00e9kkal

Fotó: Getty Images

Weena Cullins párkapcsolati terapeuta szerint a mágikus szám valójában 28.

Klinikai tapasztalataim szerint a nők számára a legjobb házasságkötési életkor a 28 év. A leendő menyasszonyaim 28 éves korukra önismeretet és magabiztosságot mutatnak a párválasztásukkal kapcsolatban. A legtöbb 28 évesnek volt ideje arra, hogy sikeresen felfedezze, ki is ő valójában személyes és szakmai téren, felfedezze, milyen tulajdonságokra vágyik leginkább egy élettársban, és tanuljon a korábbi kapcsolataiban elkövetett hibákból. Volt idejük megállapodni a karrierjükben, megtapasztalni a főiskolát és a diplomát, és önállóan élni, mielőtt összekötnék az életüket.

A férfiak esetében pedig Cullins szerint a bűvös szám a 32:

A 32 éves korig való várakozás lehetőséget ad a férfiaknak arra, hogy beilleszkedjenek a karrierjükbe, és szakmai előrelépéseket tegyenek, mielőtt házasságot kötnek valakivel. Ez lehetőséget ad nekik arra is, hogy szociálisan és érzelmileg fejlődjenek az önálló élet és a randizás révén. Sok férfi 32 éves korára már elég időt töltött a társasági életben ahhoz, hogy megalapozott döntést tudjon hozni a házaséletbe való belépésről. Emellett általában józanabb szemlélettel rendelkeznek a gyermekvállalásról és a társszülőségben betöltött szerepükről is.

Azért ha 25 éves vagy és még mindig egyedülálló, vagy ugyanígy 36 éves és még mindig egyedülálló, ne parázz rá! Igazából még mindig nem lehet biztosan tudni, hogy mi a sikeres házassághoz való életkor.

Forrás: YourTango

Nyitókép: Getty Images