Idős, mosolygós pár

A házasságnak elképesztő hatása van a demencia kockázatára

Egy kutatás szerint a házasság segíthet a demencia megelőzésében.

A házas embereknél kisebb valószínűséggel alakul ki demencia az életkor előrehaladtával, állapította meg több tanulmány is.

A házasság védőhatása annak tudható be, hogy a párok segítik egymást abban, hogy egészségesebb életet éljenek. Többet mozoghatnak, egészségesebben táplálkozhatnak és több társadalmi ösztönzést kaphatnak.

Az elváltaknál azonban kétszer nagyobb a demencia kialakulásának valószínűsége, és ez különösen a férfiakat érinti. A tanulmány szerint az elvált embereknél nagyobb a demencia kockázata, mint azoknál, akik soha nem házasodtak meg.

Hui Liu professzor, a tanulmány első szerzője elmondta, hogy a kutatás azért fontos, mert az Egyesült Államokban a nem házas idős felnőttek száma folyamatosan nő, mivel az emberek tovább élnek, és családi életük egyre összetettebbé válik.

„A családi állapot a demencia fontos, de figyelmen kívül hagyott társadalmi kockázati/protektív tényezője.”

A 14 éven át tartó vizsgálatban 15 379, 52 év feletti ember vett részt, amely az életük számos aspektusáról, többek között a kapcsolataikról és az egészségükről kérdezte az embereket.

A résztvevőkön kétévente egy kognitív egészségi állapotot vizsgáló tesztet is végeztek.

A kutatás megállapította, hogy az elvált embereknél a legnagyobb a demencia kockázata. Ezt csak részben magyarázták a gazdasági helyzetbeli különbségek.

Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a házasság 42%-kal csökkentheti a demencia kialakulásának kockázatát.

A házas emberekhez képest az élethossziglani szingliknél 42%-kal nagyobb volt a demencia kialakulásának valószínűsége.

Az özvegyeknél 20%-kal nagyobb volt a demencia kialakulásának esélye.

„Ezek az eredmények hasznosak lesznek az egészségpolitikai döntéshozók és a szakemberek számára, akik igyekeznek jobban azonosítani a veszélyeztetett népességcsoportokat, és hatékony beavatkozási stratégiákat tervezni a demencia kockázatának csökkentése érdekében”

– tette hozzá Liu.

(PsyBlog)

Nyitókép: Shutterstock