Fa levelek egy arcot ábrázolnak

Egy személyiségváltozás a demencia figyelmeztető jele lehet

Egy új kutatás eredményei azt mutatják, hogy van egy személyiségváltozás, amely erősen utalhat a demencia kialakulásának kockázatára.


A kutatás eredményei azt mutatták, hogy azoknál az embereknél, akiknél az apátia - azaz a közöny, az érzelmek, az érdeklődés és a törődés hiánya – jelentkezett, nagyobb eséllyel alakult ki demencia.

A kutatás szerint az apátia a demencia korai figyelmeztető jele az agyi érbetegségben szenvedőknél.

Az apátia az agy fehérállományának károsodásából eredhet, amely elsősorban az agyi régiók közötti kommunikációért felel. Az agyi érrendszeri betegség körülbelül minden harmadik idős embernél előfordul, és az érrendszeri demencia leggyakoribb oka.

Az Alzheimer-kór után a vaszkuláris demencia a következő leggyakoribb demenciatípus, az esetek akár 10 százalékát teszi ki.

A tanulmány szerint azoknál az idős embereknél, akiknél érdektelenség, a lelkesedés hiánya vagy erős aggodalom tapasztalható, azoknál nagyobb a kockázata a demencia kialakulásának.

Korábbi tanulmányok során úgy gondolták, hogy a depresszió a demencia figyelmeztető jele, azonban az új kutatás nem támasztja alá a korábbi következtetést.

Jonathan Tay, a tanulmány első szerzője így fogalmazott:

„Számos ellentmondásos kutatás született a késői depresszió és a demencia közötti összefüggésről. Tanulmányunk szerint ez részben annak tudható be, hogy az elterjedt klinikai depressziós skálák nem tesznek különbséget a depresszió és az apátia között.”

A vizsgálatban több mint 450, az Egyesült Királyságból és Hollandiából származó személy vett részt, akiket több éven keresztül követtek nyomon. Az eredmények azt mutatták, hogy azoknál az embereknél, akiknél az apátia idővel nőtt, nagyobb valószínűséggel alakult ki demencia.

„Az apátia azonban önmagában nem a demencia kockázati tényezője, hanem inkább a fehérállomány-hálózat károsodásának korai tünete. Ezen összefüggések megértése jelentős hatással lehet a betegek jövőbeli diagnózisára és kezelésére”

fogalmazott a végén Tay.

Nyitókép: Shutterstock