Egy menyasszony és a vőlegénye az esküvőjükön

Ezek a személyiségjegyek a boldog házasság titkai lehetnek​

Mi egy kiegyensúlyozott, boldog házasság titka? A kérdés valószínűleg sokakban felmerül, egy kutatás szerzői viszont tudományos választ is találtak rá. Érdekes módon két személyiségjegyet neveztek meg fő tényezőkként, viszont nemek közötti eltérés is megfigyelhető a témakörön belül.


A szakértők a következtetéseket egy nagy létszámú csoporton végzett megfigyelésre alapozták. Egészen pontosan az adatgyűjtési időszakba 2 015 személyt választottak ki alanynak, akiket a további nyolc évben nyomon követtek.

A résztvevők közül 468-an házasodtak meg ez idő alatt. Nekik a későbbiekben a boldogságszintjüket mérték. Mint kiderült, az extrovertáltság és az introvertáltság komoly szerepet játszik egy házasságban tapasztalható általános hanglatban. Végeredményként megállapították, hogy az introvertált nők, vagyis akik előnyben részesítik az egyedüllétet, átlagosan hosszabb ideig elégedettek a házasságukban.

Ezzel szemben megfigyelhető egy nemek közötti eltérés, hiszen a férfiak esetében az extrovertáltság az, ami hasonló hatásokat produkál az esetek többségében. A tanulmány szerzői még azt is megállapították, hogy az introvertált férjek a házasságkötésük után kevésbé voltak elégedettek az élettel, mint azok, akik sosem álltak végül oltárhoz.

Mindezek mellett volt egy másik személyiségjegy, aminek komoly befolyásolóereje volt a témakörön belül, az pedig nem más, mint a női lelkiismeretesség. Az ebbe a kategóriába eső alanyok gondosabbak, hatékonyabbak és önfegyelmezettebbek, az esküvőt követően pedig elégedettebbek, valamint kiegyensúlyozottabbak az átlagnál.

Egy menyasszony \u00e9s a v\u0151leg\u00e9nye az esk\u00fcv\u0151j\u00fck\u00f6n egym\u00e1s kez\u00e9t fogj\u00e1k

Fotó: Unsplash/Jeremy Wong Weddings

„Ez az eredmény azzal a tendenciával magyarázható, hogy a lelkiismeretes egyének nagyobb értéket tulajdonítanak a párkapcsolati céloknak, és ezért ők keményebben törekedhetnek a siker biztosítására”

— olvashatjuk a PsyBlog cikkében.

Az eredmények rávilágítottak arra is, hogy az emberek boldogságszintje a házasságkötés közelében éri el a csúcspontot, majd egy-két év múlva kezd elhalványulni. Ennek a szintnek a csökkenése az introvertált férfiak esetében volt legjobban megfigyelhető.