Mosolygó arc fakockán és távolabb, homályosan látható szomorú arc ikonja fa kockán

Káros hatással van ránk, ha mindenáron boldogok akarunk lenni

Azok az emberek, akik arra kényszerítik magukat, hogy boldognak érezzék magukat, a végén még rosszabbul lesznek.

Ha túl nagy hangsúlyt fektetünk a boldogságra, paradox módon a nehezebb lesz elérni azt – mutatja ki több kutatás is. Sőt, valójában az élményekhez társított túlzó elvárások több depressziós tünetet is okoznak, melynek egyik oka a csalódottságban keresendő.

Képzeljük el, hogy zenét hallgatunk, és megpróbáljuk elhitetni magunkkal, hogy igenis élvezzük az adott dalt. A csalódás miatt – amit akkor érzünk, amikor ez nem sikerül – rosszabbul érezzük magunkat, mintha nem fáradoztunk volna azzal, hogy minden áron boldogabbnak érezzük magunkat.

Ez nem jelenti azt, hogy a boldogságra való törekvés időpocsékolás, csak a megfelelő módon kell csinálni. Egy kulturális tényezőt is figyelembe kell venni. A kultúra fontos szerepet játszik abban, hogyan gondolkodunk a boldogságról – derül ki az új tanulmányból.

A kutatók az Egyesült Királyságban és az EU-ban élő emberek csoportjain végeztek boldogságfelméréseket, és összehasonlították azokat az Egyesült Államokban élő emberek korábbi eredményeivel. Ezek azt mutatták, hogy az Egyesült Államokban és az Egyesült Királyságban a boldogságot jobban értékelő emberek nehezebben tudtak a pozitív élményekre koncentrálni és azokat kiélvezni, írja a Hamu és Gyémánt.

„Megfigyeltük, hogy a résztvevők képtelensége a figyelem összpontosítására – miközben különböző érzelmeket éreztek – jelentős tényező volt abban, hogy nem tudták megélni a pozitív élményeket”

– mondta el Dr. Julia Vogt, a tanulmány társszerzője.

Az EU-ban azonban ez a kapcsolat nem volt ilyen erős, ami arra utal, hogy a kultúra is szerepet játszik.

„A boldogság megbecsülése és a depressziós tünetek közötti kapcsolat sokkal jelentősebbnek mutatkozott az Egyesült Királyság [és az USA] résztvevőinél, mint a más nemzetiségűeknél vagy a kettős állampolgároknál”

– tette hozzá Vogt.

A szakember szerint úgy tűnik, hogy jelentős szakadék van az angol nyelvű nyugati kultúrák és más kultúrák között, amikor arról van szó, hogy a boldogság megélésének belső értéke hogyan alakítja a tapasztalatainkat és a hangulatunkat.