egy nő boldogan mereng

3 lépés, amivel egy kis boldogságot csiholhatsz a sötét téli hónapokban

Nem csoda, hogy a hideg és sötét téli hónapokban a kedvünk és az energiaszintünk sincs az egekben. Egy kutatás azonban most rájött, hogy tudunk egy kis instant boldogságot csiholni még a nehezebb időkben is.


A boldogabb élet egyik kulcsa, ha megtanuljuk igazán kiélvezni az élet szép pillanatait. Ha ez sikerül, még egy olyan egyszerű dolog is, mint egy tartalmas beszélgetés, akár évekkel később is élvezetes maradhat számunkra.

A valódi élvezet kulcsa a nyitottság és a teljes jelenlét, azaz pozitív élmények feldolgozása (savoring). Ezt pedig úgy tudod csúcsra járatni, hogy ha éppen valami kellemeset élsz meg, azt az alábbi lépésekkel tudatosítod:

Elgondolkodsz azon, hogy miért jó,

összekapcsolod más kellemes élményekkel,

majd azon is elgondolkodsz, hogyan lehetne még jobb.

Egy kis gyakorlással bárki megtanulhatja, hogy ugyanazokból a megélt kellemes élményekből hogyan tud hosszú távú boldogságot „kicsikarni”. De nézzük, mit mondd a tudomány!

egy boldog n\u0151 a padon \u00fclve

Fotó: Getty Images

Dr. Maggie Pitts friss, a savoring témáját körüljáró tanulmánya a Journal of Language and Social Psychology című folyóiratban jelent meg. Ahogy Pitts kifejti:

A savoring egy pozitív vagy kellemes érzés meghosszabbítása, kiterjesztése, az abban való elidőzés. Először csak valami kellemeset érzünk, aztán kellemesnek érezzük a kellemes érzést, és itt jön a képbe a savoring. Ez nem csak egy jó érzés; ez a jó érzésből fakadó jó érzés, melyet aztán megpróbáluk csapdába ejteni.

​Az egyszerű beszélgetések kiélvezése

A kutatás folyamán Dr. Pitts olyan korábbi beszélgetésekről kérdezte az alanyokat, amelyek kifejezetten élvezetesek voltak számukra. Megállapította, hogy a beszélgetések több különböző típusát is élvezzük: az inspirálóaktól kezdve az intim megnyilatkozásokon át az egyszerű testi érintkezésig vagy kézmozdulatokig. Általában az alanyok az adott pillanatban élvezték a kommunikációt, de az már kevésbé jellemző, hogy egy-egy beszélgetés hosszabb távon is örömöt szerzett nekik.

Dr. Pitts hozzátette:

A savoringgel időutazást tehetsz. Itt ülhetek most, és gondolhatok valamire, ami ma, tegnap vagy 25 évvel ezelőtt történt, és amikor felidézem azt a savoring pillanatot, fiziológiailag megtapasztalom azt, és ettől ellazulok, jó kedvem lesz, és nagyon fel tudja dobni a jelenemet.

A savoring egyik fajtája lehet a várakozó savoring is, például amikor egy nyaralást, nászutat vagy hétvégét tervezünk meg. Ilyenkor előre nézünk, és ez jó érzést kelt bennünk az adott pillanatban is.

Forrás: PsyBlog

Nyitókép: Getty Images