a Hold megvilágítja a vizet

Teljesen megváltoztathatja a bolygókról alkotott képünket egy frissen megjelent tanulmány

Tudósok egy csoportjának döntése alapján a Plútó 2006 óta nem számít bolygónak, ez döntés pedig mai napig megosztja a csillagásztársadalmat. Egy nemrégen kiadott tanulmány szerint a megadott kritériumok, melyek megfosztották az égitestet bolygó sztátuszától, nem tudományos, hanem sokkal inkább asztrológiai alapokon nyugszanak.


Az érvényben lévő leírás szerint kizárólag az az égitest nevezhető bolygónak, mely a Nap körül kering, elegendő tömeggel rendelkezik ahhoz, hogy gömbszerű alakja legyen, valamint megtisztítja a haladási pályáját. Így jelenleg csak nyolc hivatalosan elismert bolygó kering a Naprendszerünkben: Merkúr, Vénusz, Föld, Mars, Jupiter, Szaturnusz, Uránusz és Neptunusz.

A kutatócsoport alaposan elemezte a Nemzetközi Csillagászati Unió definícióját, és meglátásuk szerint a leírást egyszerűsíteni kellene: az égitest akkor bolygó, ha geológiailag aktív, vagy a múltban egyszer az volt. Amennyiben kérésük beteljesül rengeteg törpebolygó, hold (többek között a Föld Holdja is), és aszteroida kerül kategórián belülre.

A tudósok Galilei elméletére alapozzák kérésüket. A híres történelmi csillagász 1630-ban úgy határozta meg a bolygók definícióját, hogy ezek az égitestek olyan objektumok, amelyek idővel változnak, hasonlóan a Földhöz, vagy — ahogy a kutatók mondják — geológiailag aktívak.

Ezt a meghatározást egészen a huszadik századig használták, de 1910-től egy hanyatlást és érdeklődésvesztést fedeztek fel a tudományágon belül. Kevesebb szakirodalom íródott, és sokkal ritkábban születtek új felfedezések. Ennek orvoslására vezettek be olyan éves könyveket, amik meteorológiai és egyéb előrejelzéseket tettek néhány bolygó helyzete alapján. Innentől kerül újra előtérbe az asztrológia.

Ennek folyamán erősödött az, hogy a Nap körül keringő égitestekre sokkal nagyobb hangsúlyt fektettek, így pedig Galilei szavai és tanításai elkoptak.

\u00e9jszakai \u00e9gboltr\u00f3l k\u00e9sz\u00fclt k\u00e9p

Fotó: Unsplash/Angelo Abear

Lehet azzal érvelni, hogy a jelenkori ismereteink sokkal gazdagabbak, módszereink pedig kifinomultabbak, mint Galilei idejében voltak, de a jelentés egyik pontja egyértelműen arra van kiélezve, hogy a bolygók száma minél kisebb és kezelhetőbb legyen.

"Amikor Galilei kimondta, hogy a bolygók a Nap körül keringenek, és a Földet bolygónak titulálta, élete végéig házi őrizetre ítélték. Később a tudósok elfogadták az álláspontját, így bizonyos értelemben igazolták őt. De mindez után, az 1900-as évek elején, újra ellene fordultunk, amikor a bolygók rendezett számának népi koncepcióját követtük. Tehát bizonyos értelemben újra börtönbe zártuk Galileit”

—olvashatóak Phillip Metzger, a Közép-Floridai Egyetem bolygókutatójának szavait a ScienceAlert cikkében.

A tanulmány várhatóan tovább hevíti majd a több éves vitát. A publikációt az Icarus című folyóiratban jelentették meg, az adatokat pedig mindenki számára elérhetővé tették online formában.

Nyitó: Unsplash/Javardh