szeplos bor, nyak es vall

Egészségügyi állapotok, amikről a bőröd azonnal árulkodik

A bőrünk textúrája és színe komolyabb dolgokról is jelezhet, mint amit mi gondolnánk. Ezekre a jelzésekre érdemes odafigyelni, amiket a bőröd adhat az egészségügyi állapotodról.


A bőrgyógyász már csak ránézésre is rengeteg dolgot tud megállapítani az egészségünkről a bőrünk állapotából kiindulva. Az olyan tünetek, mint a bőr textúrájának megváltozása vagy elszíneződése néha komolyabb egészségügyi problémákról árulkodik.

„Egy személy bőrének textúrája árulkodó jel a bőr jó vagy rossz egészségéről, ami az általános egészségi állapotáról is jelez”

– mondta Dr. Jeremy Brauer, New York-i bőrgyógyász és bőrsebész.

Brauer elmondta, hogy a bőrgyógyászok számára fontos, hogy a páciens már az első találkozásakor teljes kórelőzményt adjon, beleértve ebbe az orvosi és sebészeti kórtörténetet, valamint a páciens által szedett gyógyszereket is.

A HuffPost magazinja szakértőkkel beszélt, hogy megtudja, pontosan milyen a bőr által adott egészségügyi jelekre érdemes odafigyelnünk.

Ez derül ki a bőr vastagságából

A megvastagodott vagy duzzadt bőr a cukorbetegség jele is lehet. Ez általában az ujjakon, kezeken és lábakon jelentkezik, és az is gyakori, hogy ezeken a területeken csökken a fájdalom és az érzékelés. A Centers for Disease Control and Prevention szerint ezt digitális szklerózisnak nevezik, és a magas vércukorszint okozza.

Ez derül ki a nyílt sebekről

A sebek lassú gyógyulása és a gyakori fertőzések szintén a cukorbetegség jelei lehetnek - mondta Dr. Ariel Ostad, kozmetikai sebész. Ennek oka, hogy a cukorbetegeknél a sebek gyulladásos fázisa hosszabb, ami késlelteti a gyógyulást, és növeli többek között a krónikus sebek kialakulásának esélyét.

Ez derül ki a viszkető dudorokról és a bőrgyulladásról

A bőrön megjelenő kiemelkedő vagy pikkelyes dudorok a tejallergia egyik legfontosabb jele.

„Ezek jellemzően a tejtermékek fogyasztása után perceken belül megjelennek, és néhány napig vagy hétig is eltarthatnak”

– mondta Brauer.

Ez derül ki az elszíneződésből

„A bőr elszíneződése különböző színekben (pl. vörös, barna, fehér és egyéb) jelentkezhet”

– magyarázta Brauer.

A szín a kiváltó okra utal. A bőrpír például gyulladást jelenthet, a barna pigmentációs változásokkal, például napkárosodással állhat összefüggésben, a kékes elszíneződés pedig érrendszeri problémára utalhat, mondta Brauer.


Ez derül ki a szabálytalan anyajegyekről

A barna foltok és anyajegyek bizonyos típusai a bőrrák jelei lehetnek, ezért a rendszeres bőrellenőrzés elengedhetetlen.

„Bármi, ami új, változó vagy szokatlan, érdemes megemlíteni és megmutatni bőrgyógyásznak”

– mondta Brauer.

Nyitókép: Valeria Smirnova/Unsplash