Sárgarépa kék asztalon

Ez a sárgarépa 5+1 egészségügyi hatása

Fogyasztható nyersen, párolva és megsütve is, ráadásul nemcsak az íze jó, hanem az egészségünkre is kiválóan hat.

Elengedhetetlen a szem egészségéhez

Valószínűleg közismert tény a sárgarépa látásunkra gyakorolt pozitív hatása, de nem szabad figyelmen kívül hagyni. Ez a narancssárga zöldség színét részben az antioxidánsok karotinoid családjába tartozó béta-karotinból kapja, mely kimutathatóan segít megelőzni az életkorral összefüggő szembetegségeket, például a makuladegenerációt, írja az EatingWell. Érdemes minden nap fogyasztani répát az egészséges szemek érdekében.

Erősíti az immunitást

A béta-karotin többek között segíti az A-vitamin termelését a szervezetben, ami létfontosságú a szervezet védekezőrendszerének erősítéséhez, különösen a megfázás és az influenza idején. Az A-vitamin segít szervezetünknek reagálni a behatolókra, és új sejteket regenerálni, hogy erősek maradjanak.

Jót tesz a szívnek

A kutatások azt mutatják, hogy a sárgarépa megvédhet a magas vérnyomástól valamint a szív- és érrendszeri betegségektől, és még a koleszterinszintet is csökkentheti. A zöldségbevitel növelése általában a szív egészségének javulásával jár, és a sárga-vörös-narancssárga zöldségek, mint például a sárgarépa, mind szívbetegség-ellenes hatással bírnak.

Csodákat tesz a bőrrel

Akár friss ragyogásra vágyunk, akár az elkapart bőrt szeretnénk minél hamarabb meggyógyítani, a sárgarépa segíthet. A már említett karotinoidok a bőr harcosai – a retinol, a biotin és a likopin mind-mind a sárgarépa belsejében rejtőzik, így kitartóan fogyasszuk a répát, egészen az utolsó falatig, az egészségesebb, puhább bőr elérése érdekében.

Segít a gyulladás leküzdésében

Az A-vitamin és a béta-karotin is segít a gyulladás leküzdésében, a rostokkal és a luteolin nevű antioxidánssal együtt. A rostok segítenek megelőzni a krónikus betegségeket, fenntartják a rendszerességet és javítják a bélrendszer egészségét. Csak egy közepes méretű sárgarépa a napi rostbevitel körülbelül 10 százalékát biztosítja.

Ígéretes kutatások azt is mutatják, hogy a luteolin gyulladáscsökkentő tulajdonságai segíthetnek megelőzni a tüdő-, prosztata-, gyomor- és mellrákot.

Élesíti az elmét

A luteolinnak egy másik elképesztő egészségügyi előnye is van: segít az agyat jó formában tartani. A sárgarépa nemcsak javítja a memóriát, hanem segít megelőzni a kognitív hanyatlást is. A szem, az agy és a bőr egészségének javítása mellett a sárgarépa tehát talán a fiatalság új forrása.

Nyitókép: Shutterstock / Africa Studio