Szemeit behunyó nő

Az új munkahelyi trend bőrápolási rutinunkra is hatással van

A bőr ápolása rengeteg munkát igényel. Az arcbőrért tett erőfeszítések, akár többlépcsős rutinnal dolgozunk, akár rendszeresen járunk bőrgyógyászhoz vagy kozmetikushoz, egyformán költséges és időigényes lehet. Ebből pedig időnként elegünk lehet.

Nemrég írtunk, róla, hogy új trend hódít a munkahelyeken, az úgynevezett csendes kilépés, amely arra ösztönzi a munkavállalókat, hogy az elfogadható minimumot nyújtsák a munkahelyükön. Vagyis, a csendes kilépés tulajdonképpen arról szól, hogy a munka során a lehető legkevesebbet végezze el az illető, és csak azt tegye meg, amit elvárnak tőle, anélkül, hogy felmondana. Ez azt jelentheti, hogy minden nap időben befejezzük a munkát, mindig kihasználjuk az ebédszünetet, vagy elutasítjuk azokat a projekteket, amelyek kívül esnek a munkaköri leírásunkon.

A jelenség, úgy tűnik, már nemcsak a munkánkban, hanem más, mindennapi tevékenységeinkben is felütötte a fejét, újabban a bőrápolási rutinunkban. Ennek értelmében kevesebb termékkel, egyszerűbben végzik arcápolási technikáikat egyesek.

A csendes kilépés vonzereje részben pszichológiai jellegű, és talán köze van a koronavírus-járványhoz is, amelynek során a kutatások szerint a smink iránti érdeklődés csökkent, míg a bőrápolásba való befektetés az egekbe szökött (valószínűleg azért, mert újonnan nyertünk időt az otthoni bőrápolásra).

„Végül azonban az emberek rájöttek, hogy a bőrápolási trendek nem működnek mindenkinél, és a bőröd típusához kell igazítani a rutint”

– mondja Dr. David Kim, New York-i bőrgyógyász szakorvos.

A világjárványnak ebben a késői szakaszában ez egy kicsit értelmetlennek is tűnhet.

Sokan megkérdőjelezik azt a tempót, amellyel egykor dolgoztak és játszottak. Még a szépségápolási rutinok tekintetében is úgy tűnik, hogy a nők megkérdőjelezik annak a fajta karbantartásnak a szükségességét, amelyet egykor magától értetődőnek tartottak

– jegyzi meg Dr. Vivian Diller, New York-i pszichológus.

Ez akkor igaz különösen, ha nem látjuk a kívánt eredményeket. Ha a bőrünk nem úgy néz ki, ahogy szeretnénk, miért vesződnénk a bonyolult lépésekkel és a lézeres kezelésekkel?

Emellett ott van a fizikai előnye annak, hogy nyugodtan kiléphetünk a bőrápolási rutinból. A háttérben a közösségi média és a fogyasztói társadalom kombinációja egyfajta bőrápolási őrülethez vezetett.

„Manapság minden arról szól, hogy a legújabb bőrápolási termékkel rendelkezzünk, vagy felugorjunk a legújabb vírusos szépségtrendre – és úgy tűnik, mintha a fogyasztókat folyamatosan arra ösztönöznék, hogy valami újat adjanak a bőrápolási rutinjukhoz”

– magyarázza Dr. Melanie Palm kaliforniai bőrgyógyász.

Ha minden trendben részt veszünk, annak nagyon is valós következményei lehetnek. Vegyük például Afoma Umesi szabadúszó író példáját, aki egy időben legalább öt terméket használt a The Ordinary márkától, amely leginkább az egy összetevőből álló formuláiról ismert. Glikolsav és niacinamid volt a keverékben, három tisztítószerrel, C-vitaminos szérummal, hidratálóval és fényvédővel együtt.

„Tudtam, hogy ez már túl sok volt, amikor szükségem volt egy applikációra, hogy nyomon követhessem, mit kenek fel minden este. Olyan sok hatóanyag volt, hogy az arcbőröm drasztikusan megváltozott”

– fogalmazott.

Nem meglepő, hogy vékony a határ a trendekkel való lépéstartás és az érzékszervi túlterhelés között. És ennek eredményeképpen a bőrápolási termékek és szépségápolási trendek e túltelítettsége vonzóvá teheti a leegyszerűsített bőrápolási rutint olyan egyének számára, akik úgy érzik, hogy túlterheltek és összezavarodtak, hogy mit is használjanak, magyarázza Palm.

Ráadásul néhány embernek egyszerűen nincs is szüksége rájuk. Ami Umesit illeti, észrevette, hogy a bőre szuperfényesnek tűnik (ami a túlzott hámlasztás jele), ezért tavaly év végén elhagyta gazdag rutinját, és lecsökkentette azt tisztítóra, hidratálóra és fényvédőre.

„Könnyen kivitelezhető, és hatásos anélkül, hogy túl durva lenne, a bőröm pedig ragyogónak és tápláltnak tűnik. Több mint hat hónapja nem gondoltam arra, hogy bármit is hozzáadjak”

– mondja.

A visszafogott életmód már meglehetősen gyakori a pattanásos vagy rosaceára hajlamos bőrűek körében, mondja Kim, mivel ők érthető módon óvatosabbak az új, potenciálisan irritáló formulák bevezetésével kapcsolatban. Ugyanez vonatkozik az érzékeny bőrűekre is, mivel a túl sok termék használata könnyen allergiás reakciót válthat ki náluk.

Úgy tűnik, hogy a bőrápolási rutinból való „csendes kilépés” valóban előnyös lehet. Ez azért van, mert a bőrápoló termékek túlzásba vitelével gyakran több kárt okozhatunk, mint hasznot, ami a bőr barrierjének sérüléséhez, gyulladáshoz, kiütésekhez, száraz foltokhoz, bőrpírhoz, és bizonyos esetekben fertőzéshez és hegesedéshez vezethet.

Előnyös, ha a bőrünknek szünetet adunk bizonyos termékek használatában, és egyszerűsített rutint követünk, különösen, ha sok hatóanyagot használunk, így a bőrünk helyre tudja állítani a lipidgátat. Ez télen, amikor a bőrgát általában a leggyengébb állapotban van, nagy segítség lehet.

Persze, ne hagyjunk el mindent a bőrápolási rutinunkból, ragaszkodjunk a tisztítóhoz, egy antioxidánsot tartalmazó szérumhoz, valamilyen hidratálóhoz és a legalább 30-as SPF-et tartalmazó fényvédőhöz.

(Byrdie)

Nyitókép: Unsplash