Lábát borotváló nő

Így kell helyesen borotválni a lábadat

Néhányunk számára a lábak borotválása a rendszeres testápolási rutin része, mely a leggyorsabb és legolcsóbb módja a nem kívánt szőrzet eltávolításának az olyan alternatívákhoz képest, mint a gyantázás vagy a lézeres szőrtelenítés. De vajon tudjuk-e valójában, hogyan kell helyesen borotválkozni?

1. Bőr nedvesítése meleg vízzel

Borotválkozás előtt nedvesítsük be a bőrünket meleg vízzel, hogy felpuhítsuk a szőrszálakat és kinyissuk a pórusokat. Érdemes zuhanyzás/fürdés vége felé borotválkozni, mert a bőr hidratáltabb lesz, ami kisebb bőrirritáció kockázatát jelenti.

2. Borotvakrém vagy gél használata

Bármit is teszünk, soha ne borotválkozzunk szárazon, mert számos borotvaégési sérülés ebből ered. A száraz bőrön vagy csak vízzel történő borotválkozás bőrirritációt okozhat a borotva koptató erejétől. A krém vagy gél segít a borotvának könnyebben siklani a bőrön, csökkentve a csípések vagy az egyenetlen borotválkozás valószínűségét.

3. Borotválkozás a szőr növekedési irányában

Érdemes a szőrnövekedés irányában borotválni. Bár sokan úgy gondolják, hogy a szőrszálakkal ellentétes irányú borotválkozás jobb és simább borotválkozást eredményezhet, ez növeli a benőtt szőrszálak kockázatát.

Emellett ügyeljünk rá, hogy soha ne borotváljuk a szőrt vágás vagy seb felett. Ha bőrfertőzésünk van, a terület fölött történő borotválkozás lelassíthatja a gyógyulást, vagy a fertőzés terjedését és súlyosbodását okozhatja.

Érdemes egy vagy két pengével ellátott borotvát használni.

4. Borotválkozás utáni hidratálás

Miután befejeztük a borotválkozást, mindenképpen használjunk hidratáló krémet. Ez a lépés azért fontos, mert a borotválkozás megzavarhatja a bőrgátat, ami bőrpírhoz és viszketéshez vezethet, ha nem javítják ki.

5. Durva termékek használatának kerülése borotválkozás után

Ha a testápolási rutinunk általában savas vagy mesterségesen illatosított termékekkel van tele, akkor érdemes tartózkodnunk a borotválkozás utáni közvetlen használatuktól. Ezek az összetevők átmeneti kellemetlenséget, csípést vagy irritációt okozhatnak a friss borotválkozás után.

6. Borotva tisztítása

Borotválkozás után mindig öblítsük le borotvát, hogy eltávolítsuk a szőrszálakat és a terméklerakódásokat. Ha minden egyes borotválkozáskor biztosítjuk, hogy a penge teljesen tiszta legyen, minimálisra csökkentijükaz irritáció és a fertőzés esélyét.

7. Száraz helyen tároljuk a borotvát

Érdemes a borotvát hűvös, száraz helyen tárolni, mivel ez segít minimalizálni a baktériumok felszaporodásának esélyét. Ez csökkenti a rozsdásodás esélyét is, és meghosszabbítja a penge élettartamát.

8. Borotvapenge rendszeres cseréje

A borotvapenge nem gyakori cseréje a leggyakoribb borotválkozási hiba, amit elkövetünk. Amikor a penge tompává válik, kevésbé lesz hatékony, és nagyobb valószínűséggel járulhat hozzá a benövésekhez és az irritációhoz is. A legjobb, ha öt-hét borotválkozás után kicseréljük a pengéket.

(Byrdie)

Nyitókép: Shutterstock