reggeli

Az ilyen típusú, bőséges reggeli megnégyszerezi a fogyást

Ne féljünk a korai órákban az extra kalóriáktól, a bőséges reggeli ugyanis a javunkra válhat.


Egy új tanulmány szerint a több kalóriát tartalmazó reggeli, mely magas fehérje- és szénhidráttartalmú, akár megnégyszerezheti a fogyást. Így azoknak, akik fogyni szeretnének érdemes magas minőségű fehérjéket, például tojást, görög joghurtot és sovány húsokat beiktatniuk a reggelijükbe.

A kutatások azt is megállapították, hogy a magas fehérjetartalmú reggeli csökkenti a magas cukor- és zsírtartalmú ételek iránti sóvárgást, és elnyomja az erős éhségérzetet a nap hátralevő részében.

Egy másik tanulmány szerint pedig az, ha a reggelihez desszertet, például egy süteményt vagy egy szelet csokoládétortát fogyasztunk, később alacsonyabb inzulinszintet és egészségesebb trigliceridszintet eredményez.

Általánosságban elmondható, hogy azok az emberek, akik a nap korai szakaszában fogyasztják el a napi kalóriamennyiségüket, megduplázhatják a fogyást.

Egy vizsgálatban például az alanyok reggelire egy nagy adag fehérjében és szénhidrátban gazdag ételt fogyasztottak. Ezután a nap hátralévő részében alacsony kalória- és szénhidráttartalmú étrendet tartottak.

A vizsgálat eredményei azt mutatták, hogy az ezt a diétát követők négyszer annyit fogytak, mint azok, akik egész nap csak a szokásos, alacsony szénhidráttartalmú étrendet követték.

A tanulmány szerzője, Dr. Jakubowicz így fogalmazott:

„A legtöbb fogyókúrás tanulmány megállapította, hogy a nagyon alacsony szénhidráttartalmú étrend nem jó módszer a testsúlycsökkentésre. Fokozza a szénhidrát utáni sóvárgást és lassítja az anyagcserét. Ennek eredményeképpen a rövid ideig tartó fogyás után gyorsan visszatér az elhízás.”

Az összes étkezés közül a reggeli a legfontosabb a nap folyamán, de a fiatal felnőttek 60 százaléka kihagyja azt. A reggeli kihagyása gyakori, különösen a tinédzsereknél, akiknél ez a szokás erősen összefügg a súlygyarapodással, a megnövekedett BMI-vel és az elhízással.

Nyitókép: Brooke Lark/Unsplash