Detektorral keresgélő férfi

Bronzkori kincsekre bukkant egy brit tinédzser

A 13 éves, Angliában élő lány egy fémdetektorral talált rá a tárgyakra.


Milly Hardwick bronzkori leletekre bukkant, amikor apjával és nagyapjával a mezőket pásztázta egy fémdetektorral. A lány detektora hirtelen sípolni kezdett, mire apja azonnal ásni kezdett és egy ős régi, 3000 éves fejszét talált, írja az ARTnews.

Hardwick családja végül 65 darab műtárgyat ásott ki, köztük fejszefejeket és pengetöredékeket. Az Oxfordi Egyetem régészei nem sokkal később egy másik, 135 leletből álló kincsesbányára bukkantak, mintegy nyolc méterrel attól a helytől, ahol Milly először megtalálta az első baltát.

A Cambridgeshire-i Megyei Tanács környezetvédelmi bizottsága megerősítette, hogy a Hardwickék által talált tárgyak valóban a bronzkorból származnak. Ebben a korszakban terjedt el a mezőgazdaság, a Stonehenge-hez hasonló emlékművek épültek, és az emberek bronzból kézműves termékeket és szerszámokat készítettek.

Bár a Hardwickék által talált kincs kétségtelenül értékesek, Angliában tilos kincset eladni, amely a legalább tíz százalékban aranyból vagy ezüstből készült, illetve a legalább 300 éves tárgyakat jelenti.

Ha a most talált tárgyak közül néhányat vagy mindegyiket kincsnek minősítik, kiszámolják az értéküket és egy múzeum megvásárolhatja a műtárgyakat. Az elmúlt húsz évben a múzeumok több mint 5000 műtárgyat vásároltak, amelyek olyan, hasonlóan független leletekből származnak, mint Hardwické.

​Nyitókép: Unsplash /NICO BHLR