Egy narancs, aminek az egyik felébe C-vitamintablettákat tettek

Ennyi C-vitamint ajánlott bevinnünk napi szinten a szervezetünkbe​

A hideg megérkezésével itt az ideje felszerelkeznünk vitaminokkal. A C-vitamin mindenki számára az egyik legegyértelműbb immunrendszer-erősítő, melynek számos jótékony hatása van. Alábbi cikkünkben elmondjuk, milyen módok léteznek a szükséges napi mennyiség mérésére.


A C-vitaminról mindenekelőtt érdemes tudni, hogy az immunrendszer erősítése mellett segíti a kollagén termelését és a sebgyógyulást is, valamint antioxidánsként védi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól. Az állatok és az élővilág más tagjai képesek szintetizálni ezt a vitamint, viszont az emberi szervezet ezt nem tudja.

Éppen ezért fontos, hogy rendszeresen olyan ételeket és étrend-kiegészítőket fogyasszunk, melyek biztosítják az egészség megőrzéséhez szükséges mennyiséget.

A megfelelő adag meghatározásához létezik az úgynevezett RDA-mennyiség — Recommended Dietary Allowance —, mely az ajánlott étrendi beviteli értékeket határozza meg. Ez C-vitaminból egy és hároméves kor közötti gyermekeknek 15 milligrammot, a tiniknek hozzávetőlegesen 65–75-öt, felnőtteknek pedig 75 és 90 milligramm közötti értéket ír elő.

Emellett az élelmiszerek címkéin fel van tűntetve a DV-érték, aminek segítségével könnyebben meghatározható, hogy az adott élelmiszerben a tápanyagok hány százaléka van a napi szükséglethez képest. A C-vitamin ajánlott DV-értéke felnőttek és fiatalok számára is 90 mg, nemtől függetlenül.

Az ősz beköszöntével különösen fontos, hogy elfogyasszuk a napi ajánlott mennyiséget, mivel tanulmányok bizonyították, hogy akár 18 százalékkal képes csökkenteni a megfázás időtartamát gyermekeknél, felnőttek esetében pedig 8 százalékkal.

Egy n\u0151 citromba harap

Fotó: Unsplash/engin akyurt

Szerencsére gyümölcsök és zöldségek formájában könnyű nagy mennyiséget bevinni a szervezetbe, de természetesen kiegészítők formájában is hozzá lehet jutni. Az ételekben fellelhető C-vitamin hő hatására könnyen elpusztul, ezt pedig célszerű szem előtt tartani a konyhában.

A vitamin hatásának kiegészítésére alkalmas lehet az aszkorbinsav, mivel a szervezet könnyen felszívja. Mivel ezt a legtöbb multivitamin is tartalmazza, így annak választásával nem csak a C-vitamin, hanem más tápanyagok bevitele is megnövekszik.

Bár a szükségtelenül sok bevitt C-vitamin kiürül a szervezetből, azért okozhat néhány káros gyomor-bélrendszeri mellékhatást, beleértve a görcsöket, hányingert és hasmenést. Éppen ezért nem ajánlatos túlságosan meghaladni az előírt mennyiséget.

Nyitókép: Unsplash/Diana Polekhina

Forrás: Healthline